“Cançons i improvisacions”, nou concert del Festival Jordi Savall 2022, demà a la nit, a Poblet

Concert homenatge a la cantant Montserrat Figueras, ofert per Arianna i Ferran Savall, i el violinista i cantant Petter Udland Johansen.

Demà divendres comença la segona edició del Festival Jordi Savall que tindrà lloc aquest agost. El primer dels concerts programats serà demà a les 10 de la nit, a l’antic dormitori del Monestir de Santa Maria de Poblet. Es tracta d’un homenatge a la cantant Montserrat Figueras (1942-2011), dona de Savall.  Figueras i Savall van ser dos grans impulsors de la interpretació de la música antiga a la península. 

Un festival per la pau

Tots els concerts d’enguany tenen un rerefons comú: reivindicar la pau. Així ho afirma Jordi Savall: “la música és una llengua de conciliació i, sobretot, un instrument de pau i de civilització”. Per aquest motiu, el Festival Jordi Savall 2022 posa al centre del seu programa tota una sèrie de concerts i músiques de diverses procedències que volen contribuir a construir societats més tolerants i dialogants. Aquesta motivació els ve de lluny, ja que l’any 2008 Jordi Savall i Montserrat Figueras van ser nomenats Artistes per la Pau per la UNESCO.

Homenatge a la mare

El concert de demà serà interpretat pels seus fills Arianna i Ferran, juntament amb el músic noruec Petter Udland Johansen i oferirà un repertori d’algunes de les melodies que els fills de Figueras i Savall van interpretar amb la seva mare, i inclouen algunes de les cançons que més agradaven a la difunta soprano catalana.

11 concerts, a Santes Creus

Un total d’onze concerts  es realitzaran a diferents emplaçaments del Monestir de Santes Creus, entre els dies 11 i 15 d’agost. L’11 tindrà lloc el concert inaugural Mare Nostrum: Diàleg de les ànimes  i homenatge als migrants. Serà un diàleg entre músiques cristianes, sefardites, otomanes i àrabo-andalusses de l’entorn del mediterrani.

Durant els següents dies, del 12 al 15 d’agost, diversos espais del monestir acolliran diferents concerts dels principals conjunts musicals de Jordi Savall: La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI,  i l’orquestra Le Concert des Nations. 

Conferències d’accés lliure i gratuït, a Santes Creus

A banda de la proposta musical, el Festival d’enguany inclou dues conferències a càrrec del filòsof i poeta Ramón Andrés, i de la musicòloga Dolors Bramon. 

La primera serà el dissabte, 13 d’agost, a les 6 de la tarda i porta per títol: “Filosofia i consol de la música”.

La segona, el dilluns 15 d’agost, també a les 6 de la tarda i versarà sobre “Las cantigas de Santa Maria: un reflex de la societat hispànica medieval”.

Per a consultar la programació i comprar entrades:

https://festival.jordisavall.com/index.php/ca/programacio

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook