Ball de Bastons de Montblanc

El Ball de Bastons de Montblanc decidirà en assemblea si es converteix en una colla mixta

Endavant titlla de masclisme la situació actual de la colla, on no hi participen dones

El Ball de Bastons de Montblanc decidirà en una assemblea si canvia el seu model actual i es converteix en una colla mixta d’homes i dones. Seria un pas històric per l’entitat, que durant els seus més de 100 anys d’història mai ha tingut dones picant.

El col·lectiu Endavant de Montblanc ha fet públic aquesta setmana un comunicat on denuncia que a l’entitat només hi poden participar homes i els ha animat a canviar la situació.

La junta de l’entitat ha sortit al pas de la crítiques i ha assegurat que aquest és un tema que fa temps que està sobre la taula i que en les properes setmanes es decidirà en una assemblea amb tots els bastoners de la colla quin model i com s’estableix. Si bé consideren que el comunicat té un to massa agressiu, destaquen que fa temps que parlen de canviar la situació. “És un tema que és important per la colla, fa temps que se n’està parlant i serà el conjunt de la colla qui decideixi el model que volem tenir”, ha explicat Carles Briansó, membre del Ball de Bastons de Montblanc.

Endavant ha publicat aquest comunicat en el marc de la campanya És de mínims on volen impulsar diverses accions per acabar, diuen, amb la mostres de masclisme de la societat. Animen a moure fitxa des de dins i canviar aquest model que no permet participar a les dones. En nom del col·lectiu, Marta Veses ha explicat que “animem a les corrents internes que hi ha al Ball de Bastons que facin el pas per canviar les coses. Hi ha gent que considera que no té res a veure amb el masclisme perquè s’aferra a la tradició, però si es limita la participació pel fet de ser dona no té un altre nom que masclisme”.

El comunicat apel·la també a l’Ajuntament de Montblanc exigint que es retiri la subvenció pública a l’entitat si la situació no canvia. Des del consistori destaquen que no volen ser intervencionistes amb les entitats, però asseguren que implantaran un pla d’igualtat que tothom haurà de complir. L’alcalde en funcions, Josep Andreu, ha declarat que “nosaltres serem el menys intervencionistes possible amb cap entitat. Les associacions són sobiranes i han de decidir el seu futur. A partir d’aquí, la propera legislatura implantarem un pla d’igualtat que tothom, també les entitats, hauran de complir”. Andreu ha afegit que “espero que el Ball de Bastons abordi aquesta qüestió de la millor manera possible”.

El Ball de Bastons de Montblanc és l’única colla de Catalunya que actualment està només formada per homes. En les properes setmanes l’entitat decidirà si fa el pas de canviar el model actual i convertir-se en una colla mixta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp