Ràdio Montblanc

El centre històric de Montblanc començarà la recollida selectiva porta a porta l’1 d’octubre

Aquest dimarts es va presentar la prova pilot en una sala de les Corts Catalanes plena de gom a gom

Els veïns del centre històric de Montblanc posaran en marxa, el proper dilluns 1 d’octubre, un nou sistema de recollida selectiva de residus, el porta a porta. En concret, seran uns 950 habitatges de dintre muralles i 160 comerços i restaurants els que faran aquesta prova pilot que impulsa l’Ajuntament de Montblanc i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

L’objectiu és augmentar l’índex de recollida selectiva, que ara a la Conca se situa per sobre del 50%, però encara lluny dels estàndards que demana la Unió Europea, que són per sobre del 70%. De fet, el porta a porta s’ha vist com el sistema més efectiu per reciclar més i millor. La prova pilot tindrà una durada de tres mesos, des d’ara i fins a finals d’any, i serà quan Montblanc i també la resta de municipis de la comarca hauran de decidir per quin sistema de recollida opten.

Montblanc no és l’únic municipi en implantar aquest sistema. Des de l’any 2000, hi ha 150 municipis a Catalunya que utilitzen el porta a porta, i des d’ara i fins a finals d’any 40 nous ajuntaments i 100.000 habitants implantaran el sistema per primera vegada. “Permet la implicació ciutadana al màxim i permet un nivells de recollida selectiva molt més elevat. Com a país es hem marcat arribar al 2050 amb un índex de recollida global per sobre del 60% i volem impulsar aquest sistema a molts més municipis”, ha explicat el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, que aquest dimarts va participar a la xerrada informativa amb els veïns.

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Francesc Benet, destacava que “la voluntat del Consell Comarcal i de l’Ajuntament és reciclar més, per tenir un planeta més net i que no costin tants diners de reciclar, volem que es redueixi la fracció de rebuig”. Per la seva banda, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, assegura que “estic segur que serà un èxit per Montblanc, i ens permetrà aviat poder-ho estendre a la resta del municipi i que s’hi sumin de manera progressiva els altres municipis de la comarca”.

Com funcionarà el porta a porta?
Aquest dimecres es començaran a repartir els cubells per a cada domicili, un per al rebuig i l’orgànica i un altre multifracció. A partir del dia 1, els habitatges del centre històric hauran de treure els cubells amb la brossa entre les 8 i les 10 de la nit, ja que serà a les 10 del vespre quan es faci la recollida porta a porta. A l’estiu el servei es farà més tard, i les deixalles es podran treure de les 22h a les 24h. Les escombraries s’hauran de treure amb el cubell domiciliari que s’entregarà per cada domicili i en seran dos, un per la matèria orgànica i un altre per la resta de fraccions.

En el servei porta a porta per a domicilis, setmanalment hi haurà tres dies de recollida de l’orgànica, dos dies d’envasos, un dia de paper i un dia de rebuig. El dia 1 d’octubre al matí es retiraran tots els contenidors del carrer, alliberant espai públic i reduint el soroll i les males olors, a més amb aquest canvi es pretén potenciar la recollida selectiva al municipi.

Pel que fa al vidre, i per tal d’aproximar aquest servei als veïns del nucli emmurallat, s’ubicaran cada divendres uns contenidors de vidre als següents punts: Carrer Fusteria –Plaça 1 d’Octubre, Plaça Poblet i Teixidó i Plaça Catalunya. Aquest hi seran de les 8h del matí fins les 22h de la nit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp