El danseu Festival arriba a la 10a edició amb els veïns i veïnes de Les Piles, com a protagonistes

Els 10 espectacles que han passat pel festival, durant les seves 10 edicions, seran interpretats i ballats pel poble de Les Piles

El Danseu Festival s’ha convertit en un dels festivals de referència en dansa i arts del moviment en context rural, amb una clara aposta pel suport a la creació i la transmissió de la dansa i enguany fa 10 anys. Per a celebrar-ho, l’edició d’enguany aposta per un nou projecte que farà ballar els veïns i veïnes de les Piles, que porta per nom El Petó.  

Com cada any, el Festival comptarà, també, amb una programació internacional de diferents companyies professionals on destaquen noms com Jesús Rubio Gamo o Ivo Dimchev. 

El Danseu se celebrarà els dies 12, 13 i 14 d’agost. 

El projecte posa èmfasi en la descentralització de la cultura per crear i fidelitzar nous públics. Llorenç Montalà, alcalde de Les Piles, explica l’aportació que del festival al municipi i, per extensió, als pobles rurals:

El Petó

El Petó és un projecte de transmissió d’obres de dansa i de moviment a cossos no professionals en arts escèniques que pertanyen a una comunitat i a un territori comuns, el qual serà la columna vertebral d’aquesta 10a edició del Danseu Festival 2022. En total, una trentena de veïns i veïnes del municipi ballaran i interpretaran aquestes 10 peces.

Des de l’abril, artistes, intèrprets – espilencs i espilenques – i mediadors han estat desenvolupant diversos tallers per fer el treball de transmissió i reinterpretar les obres. 

Pau Estrem, director del Festival, afirma que el Festival és “compartir dansa, compartir cultura i compartir molt més enllà”.Així en fa la seva valoració de la implicació dels veïns i veïnes de Les Piles amb el Festival:

Els espectacles que duran a terme són: Cuando el cuerpo habla, de la Taimada; Hand to hand, de Roser López Espinosa; Motifs, de Compagnie Parc; Conseqüències, de Moveo; Pink Unicorns, de la 3 Macana; Bolero, de Jesús Rubio Gamo; Jamais en retraite, de Cie Zania; Pelat, de Joan Català i Entrañas con patas, de Losinformalls.

Programació professional i música

El Danseu Festival 2022 comptarà amb una programació d’espectacles internacionals com les coreografies de Sharon Fridman ¿Hasta dónde? o Gran bolero, de Jesús Rubio Gamo. 

La música també  tindrà un paper destacat en aquesta edició, de la mà dels ponentins Sound de Secà, que portaran a la Conca de Barberà la preestrena de la seva última producció Suma, així com el concert performatiu Selfie, dell búlgar Ivo Dimchev, el qual convocarà la complicitat del públic.

Suport a la creació i debats amb vermut

El programa de Suport a la creació 2022 acompanya 3 produccions internacionals d’Espanya, Brasil i Països Baixos. D’una banda, durant el cap de setmana, es farà el tancament de l’espectacle CAP: III (BLACK THROUGH RED) de Reinaldo Ribeiro, una producció que es va començar a acompanyar el 2021. També es podrà veure CAER, CAER, CAER, que ha comptat amb el suport del Danseu, on Richard Masherin reflexiona sobre la vulnerabilitat del cos i la inevitabilitat de la caiguda. 

Finalment, el Danseu Festival ha produït la versió catalana de l’espectacle holandès  One Milion People And Me, de ShELFISH, que aborda un dels tabús més grans de la nostra societat: el suïcidi.

D’altra banda, tant dissabte com diumenge, a les 12.30 del migdia, es farà un vermut, entès com a espai de debat i de reflexió. 

Dissabte 13, César compte, gerent de l’APdC (Associació Professional de Dansa de Catalunya), Mei Sacabona, mediadora artística del projecte El Petó i Alexandra Homs, apicultora, parlaran de la importància de la transmissió: del traspàs de coneixement, del llegat entre generacions, etc. Estaran moderats per Arantza Labuena. 

Diumenge 14 l’eix del vermut seran les pràctiques artístiques comunitàries i estaran a la taula Asun Pié, professora de Psicologia i Educació Social a la UOC, Olga Álvarez, directora de La Taimada i Carol Aguirre i Angie Mas, participant i mediadora, respectivament, del projecte El Petó.

Una pel·lícula i un llibre en commemoració dels 10 anys

Per commemorar el desè aniversari, recollir i immortalitzar el projecte de transmissió El Petó, el Danseu Festival produirà, també, un documental dirigit pel cineasta Esteban Crucci i el ballarí i creador de videodansa Samuel Retortillo. Un equip que des de l’inici està documentant tot el procés creatiu de les nou peces que conformen el projecte El Petó.

En la mateixa línia, l’artista i creadora Arantza Labuena plasmarà en un llibre la seva mirada sobre el festival i la seva història carregada de romanticisme, una iniciativa que aportarà retrospectiva en aquest any de celebració. Les dues obres es publicaran al llarg del 2023.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp