Albert Carreras

El Govern atorga la Medalla d’Or de la Generalitat a Josep Vallverdú, resident a l’Espluga

L'escriptor és un dels noms destacats de la literatura catalana

El Govern ha aprovat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat a Catalunya a Josep Vallverdú Aixalà per la seva destacada trajectòria com a narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, especialment en el món de la literatura infantil. Aquest guardó és la màxima distinció honorífica que atorga la Generalitat. També s’ha concedit aquesta distinció a Anna Maria Cabré, referent en el món de la demografia i la geografia.

Amb la concessió de la Medalla d’Or a Josep Vallverdú, la Generalitat vol honorar una de les persones referents en el món de les lletres catalanes, autor d’una prolífica i diversificada obra, especialment de reconeguda trajectòria en la literatura infantil.

Nascut a Lleida el 1923, estudia l’Educació Primària al Col·legi dels Maristes de Lleida. L’any 1940 la família es trasllada a Barcelona, on cursa el Batxillerat on ja mostra la seva tendència a les lletres i destaca en la recitació i amb la seva habilitat per al dibuix artístic.

L’any 1941 ingressa a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, on manté relacions amb resistents culturals. Es llicencia l’any 1945 en l’especialitat de Filologia Clàssica, amb Premi Extraordinari.

De 1949 a 1956 s’estableix a Sant Feliu de Guíxols on treballa com a gestor cultural i escriu les primeres novel·les i traduccions. El 1956 retorna a Ponent. Exerceix la docència a l’Institut Laboral de Balaguer (1956-59) i a Lleida (1959-70), on es dedica també a les traduccions, col·labora amb Òmnium Cultural i rep els primers premis literaris.

En el període de 1970 a 1988 resideix a Puiggròs, exerceix la docència a les Borges Blanques, i crea una gran producció literària: Proses de Ponent, Catalunya-Visió, Rovelló. L’any 1984 crea el Premi d’Assaig Josep Vallverdú.

L’any 1988, amb motiu de la seva jubilació, l’Institut de Batxillerat de les Borges Blanques rep el seu nom. L’1989 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i trasllada la seva residència a l’Espluga de Francolí. L’any 1994 ingressa a la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i l’any 2000 rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Entre molts altres premis, també ha estat distingit amb el Premi Ramon Fuster a la tasca pedagògica (1988), la Medalla d’Or de la Universitat de Lleida (2000), el Memorial Joan XXIII (2011), el Premi Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (2012), i ha estat finalista del Premi Andersen. L’any 2004 és investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida (UdL).

La seva obra és resumeix en 70 llibres de literatura infantil i juvenil; 70 de tot gènere (narrativa, dietaris, memòria, poesia) i 70 traduccions. Darrerament la seva producció és de poesia: De signe cranc, Argila, Ronda de boires, A ull nu (tots 4 poemaris) i Bestiolari I i II.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp