Monestir de Poblet

El Monestir de Poblet construirà un Centre de Visitants i ampliarà el museu

L'objectiu es convertir-lo en un referent cultural i espiritual i obrir-se definitivament al turisme

El Monestir de Poblet projecta un Centre de Visitants i un gran museu per consolidar-se com a referent cultural i espiritual i obrir-se definitivament al turisme. Diversificar i millorar l’oferta cultural al Monestir de Poblet, incrementar-ne el nombre de visites i projectar definitivament el recinte com a centre turístic, cultural i espiritual a dins i a fora de Catalunya són els principals objectius del projecte, impulsat la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, la Generalitat i el mateix recinte monàstic.

Aquestes actuacions s’emmarquen en el projecte Cosmos, un programa cultural, social i mediambiental que pretén situar el Monestir de Poblet al món actual, tot preservant el seu orígens i essència. Les actuacions contemplades dins el projecte Cosmos desenvolupen les directrius establertes al pla director del monestir i continuen els projectes materialitzats per l’abadia l’any 2010, com ara la recepció-botiga.

El Centre de Visitants i la nova museïtzació es preveu que estiguin a punt d’aquí a quatre anys, segons s’ha indicat aquest dijous al migdia en acte al Palau de la Diputació.

El Centre de Visitants i el Museu de Poblet
El Centre de Visitants i el Museu tenen un cost superior als 710.000 euros, finançats per l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet (beneficiari de la subvenció per a desenvolupament de plans de foment territorial de turisme de la Generalitat), la Diputació de Tarragona, el mateix Monestir i altres entitats.

El Centre de Visitants s’ubicarà un dels edificis de l’entrada del Monestir, i es configurarà com a espai principal de presentació del monestir en els aspectes territorial, paisatgístic, cultural i espiritual. Es l’espai destinat a entendre què és Poblet abans d’iniciar la visita a l’interior del recinte monumental. Annex al Centre de Visitants, el futur Jardí Bíblic recrearà diferents escenaris de passatges bàsics d’inspiració bíblica a través de les plantes.

Pel que fa a la renovació del Museu de Poblet, té com a objectiu millorar i ampliar els continguts i espais de l’actual espai expositiu. El projecte preveu adequar i museïtzar dues de les seves sales: la Sala del Dormitori de Conversos i la Sala de l’Abat Copons. Es pretén millorar i modernitzar l’exposició de les obres d’art i alhora dotar-les d’un discurs explicatiu que en permeti la seva comprensió.

En l’actualitat, el Monestir disposa de fons, no exposats per falta d’espai museístic, de gran qualitat artística i amb peces des del segle IV fins a l’època moderna: romàniques, gòtiques i barroques… Es pretén que el museu pugui esdevenir objecte de visita per ell mateix, independent del circuit de visita al monestir i a tal fi es vol ampliar la zona d’exposició i dotar-la d’un discurs pedagògic i cultural que acompanyi la col·lecció exposada i permeti comprendre millor el conjunt del Monestir de Poblet.

La intenció d’aquestes dues actuacions és contribuir a que les visites del Monestir passin dels 130.000 visitants anuals que hi ha a l’actualitat, fins als 300.000 habitants.

Durant l’explicació d’aquests projectes, s’ha destacat la dimensió històrica, arquitectònica, cultural, simbòlica i espiritual del Monestir de Poblet, Patrimoni Mundial des de 1991 i referent de primer ordre a Catalunya i dins la comunitat cistercenca. D’altra banda, durant l’acte d’aquest dijous a la Diputació també s’ha posat de manifest que l’augment de visites al recinte repercutirà positivament en l’economia de la zona, no només a l’àrea d’influència més propera, sinó també al conjunt de la demarcació de Tarragona i del país.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp