El Monestir de Poblet ha estrenat, aquest dimecres, una exposició al voltant de dos escuts del segle XIV restaurats per la Diputació de Tarragona. A la mostra ‘Temps de colors i emblemes a la Corona d’Aragó’ es poden veure dos pavesos restaurats, uns elements funeraris que formen part de la col·lecció del Museu del Poblet.
Segons els historiadors, va ser el rei Pere el Cerimoniós qui els va enviar a Poblet per col·locar-los sota les tombes reials de l’església de Poblet. Amb la desamortització se’n va perdre la vista fins que, a principis del segle XX, van tornar al monestir.
Amb aquesta restauració, duta a terme per la unitat de conservació i restauració de béns culturals de la Diputació de Tarragona a Tortosa, es culmina un procés de treball en què s’han restaurat i conversat un centenar d’obres pictòriques, escultòriques i d’orfebreria del Monestir de Poblet.
La responsable de la unitat de conservació de la Diputació, Carme Clemente, explica que ha estat un procés complex, ja que els dos escuts presentaven un estat de conservació molt dolent. De fet, tot i la restauració, no es podrà veure la imatge original. Per aconseguir-ho, s’ha comptat amb el suport de l’escola d’art i disseny de la Diputació de Tarragona que n’ha fet una recreació virtual. L’equip de restauració ha treballat amb els pavesos gairebé dos anys.
Clemente explica l’orígen històric dels dos pavesos que completen la restauració d’un centenar d’obres del monestir.
La mostra, que es podrà visitar fins al maig de l’any vinent, permet veure de prop aquests escuts medievals, que n’explica el context històric i que apropa l’espectador el procés de restauració que s’ha seguit per poder recuperar aquestes peces inèdites de gran valor històric.
Es tracta de dues peces inèdites: escuts funeraris nobiliaris, amb representació heràldica, que, pel seu cromatisme es creu que un podrien correspondre a la corona catalanoaragonesa i l’altre, al regne de Navarra. A Catalunya i Balears només hi ha tres conjunts més de pavesos de similars característiques.