El Ple Medieval nomenarà fills predilectes de Montblanc a Josep Maria Porta, Salvador Nogués i Mercè Matilde

Se celebrarà aquest dissabte en el marc de la Setmana Medieval de Montblanc

L’Ajuntament de Montblanc nomenarà a Josep Maria Porta Balanyà, Salvador Nogués i Vallverdú i Mercè Matilde Vives i March com a fills predilectes de la vila, en la sessió plenària que tindrà lloc dissabte a les 11h a l’església de Sant Miquel de Montblanc, en el marc de la celebració de la Setmana Medieval de Montblanc. 

Josep Maria Porta Balanyà (Montblanc, 1956) és llicenciat en Geografia i Història i cursà els estudis de doctorat. Al llarg de la seva vida professional ha desenvolupat distintes investigacions històriques i des del 1983 va dirigir l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, una tasca que va desenvolupar fins l’any 2021, quan es va jubilar. 

D’entre la seva trajectòria professional en destaca una llarga producció historiogràfica sobre la Conca de Barberà i, en especial sobre Montblanc, com ara Història de la Congregació i Germandat de la Sang de Montblanc (junt amb Gabriel Serra i Cendrós, 1992), Els Torraires de Montblanc (1994), El Casal Montblanquí. Cinquanta anys d’història d’una societat cultural, recreativa i esportiva (1947-1997) (1997), Imatges i records. Montblanc (1998), una posada al dia de la guia de la vila en l’obra titulada Montblanc (de l’any 2000), 150 anys de les Germanes Carmelites Vedrunes a Montblanc (amb Pilar Navàs, 2003), una acurada biografia 

del seu oncle i gran artista i pintor Ismael Balanyà (1921-2000) (amb Jordi Balanyà i Ismael Porta, 2007) i Les sortides de les marededeus de la Serra de Montblanc (1687-2016). Devoció i festa (2018). untament amb més d’un centenar d’articles d’investigació històrica sobre Montblanc i la Conca de Barberà editats en actes de jornades, col·loquis i congressos, en revistes especialitzades i en d’altres d’un caràcter més local, com els Aplecs de Treballs, les revistes Espitllera i El Foradot i en setmanaris i altres publicacions de la comarca, segons recull l’informe elaborat des de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.

Salvador Nogués i Vallverdú (Rojals, 1950-2022) des de l’any 1980 va ostentar, a partir del nomenament que li feu l’aleshores alcalde de Montblanc, Josep Gomis, el càrrec d’alcalde pedani de Rojals. Una tasca que va desenvolupar durant 42 anys fins la seva mort. 

Al llarg de la seva vida, en Salvador va treballar d’una manera activa per la preservació de la natura i l’entorn de Rojals. Durant els primers anys de vida ho feu, amb el seu germà, executant feines forestals. Tot i que més endavant es va dedicar a gestionar, juntament amb la seva esposa, el bar Stop de Montblanc. “La comparativa del Rojals que es va trobar l’any 1980 i el Rojals que coneixem actualment, són el reflex de la feina ben feta al llarg dels 42 anys, si bé coincideix en un període de grans canvis socials en general, la seva insistència, persistència, tossuderia, la seva atenció a tot aquell que hi volia parlar, ajudaren i molt a tirar endavant totes i cadascuna de les millores per Rojals” assenyala l’informe elaborat des de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. 

Mercè Matilde Vives i March (Montblanc, 1956-2021) en destaca especialment la vinculació que des de l’any 1992 i fins al novembre del 2021 va dur a terme al capdavant de la colla de Nanos de Montblanc, guiant-los i fent-los créixer com un grup més del seguici montblanquí. De fet, des de l’any 1992, quan es creà la rèplica dels Gegants de Montblanc es va voler “donar una nova mirada i una nova organització dels Nanos, ja que es va considerar que fins aquest 

moment eren la comparsa que acompanyava als Gegants” assenyala l’informe elaborat des de l’Arxiu Comarcal de la Conca. El text prossegueix explicat que la Mercè Matilde Vives i el seu marit, en Josep Maria, van encarregar el “Ball de Nans” al músic i compositor Josep Maria Amorós una peça que “va suposar tot un símbol i una icona que identifica als Nanos de Montblanc, oferint així un ball amb entitat pròpia per ser ballat només per ells, convertint-se en els únics protagonistes”. 

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, destaca la vàlua i l’extraordinària labor que, al llarg de la seva vida “i en els seus diversos àmbits empresarials” han desenvolupat sempre pensant en Montblanc i Rojals.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp