Cedida

El projecte d’abastament d’aigua de la Conca entra en la seva fase decisiva

S'ha fixat el 30 d'abril com a data límit perquè les comarques implicades marquin el seu posicionament davant del projecte

Les comarques de la Conca de Barberà, la Segarra, l’Urgell i l’Anoia s’han donat de límit el proper 30 d’abril per definir la seva postura davant del projecte d’abastament d’aigua de les quatre comarques redactat per l’Agència Catalana de l’Aigua. Es tracta del projecte del canal Segarra-Garrigues que ha de portar aigua potable a una trentena de municipis, entre ells nou de la Conca de Barberà que fa prop de 30 anys que arrosseguen problemes d’abastament d’aigua, una reivindicació històrica d’aquest territori.

El projecte de construcció es va presentar el passat dimarts a Tàrrega, i té un pressupost d’uns 20 milions d’euros, i una previsió de finalització de l’obra durant el primer trimestre del 2019. Ahir es va celebrar un consell d’alcaldes extraordinari de la Conca de Barberà on el president va informar de totes les novetats del projecte. “És la prioritat número 1 de la nostra comarca, i tots els municipis ens hi hem de solidaritzar”, va dir el president, Josep Pijoan durant la seva intervenció.

El projecte, que s’ha enviat també al Ministeri de Foment, preveu diversos trams de preus, i el de la Conca de Barberà seria el més car, a 0,94 euros el metre cúbic, un dels temes que des de la Conca es va demanar poder revisar. El percentatge de participació de la Conca al projecte seria del 12%, amb un total de 9 municipis afectats: Santa Coloma, Conesa, Passanant i Belltall, Savallà, Forès, Les Piles, Llorac i Vallfogona de Riucorb. Tots els alcaldes i consellers van coincidir en destacar que “haver marcat una data límit és molt important pel futur del projecte”. De fet, va ser una proposta de la delegació de la Conca, que va participar a la reunió de dimarts.

El consell d’alcaldes va acordar portar una moció de suport al projecte a tots els plens municipals de la comarca, per poder marcar una posició clara i unitària davant d’aquest projecte d’abastament d’aigua.

“És un projecte de comarca i de país, i en el nostre cas hi donarem suport els 22 municipis de la Conca”, ha explicat el president, Josep Pijoan, que també ha afegit que “hem de ser optimistes, durant la reunió tothom va semblar molt solidaritzat amb el cas de la nostra comarca, esperem que també es faci efectiu en termes reals”. “El més important és que tenim una data límit, i haurem de saber què hi diu cada territori, el projecte per la Conca no es perdrà”, destaca.

Els antecedents
El projecte d’abastament d’aigua del Segarra-Garrigues ha passat per moltes fases. L’any 2009, l’ACA va redactar el projecte però Acuaebro no el va licitar, ja que va exigir un aval bancari que no estava previst al conveni. Això va ajornar el projecte fins el 2013, quan definitivament va quedar evidenciat que no es podria tirar endavant amb els terminis previstos. En aquell moment, Acuaebro va decidir canviar el destí del Fons de Cohesió i sortir del projecte.

Després d’això, l’ACA va encarregar uns estudi per redefinir el projecte, també amb un cost inferior. Durant el 2014 es va sotmetre a la consideració dels usuaris la memòria tècnica de la nova proposta, i l’any passat es va contractar la redacció del projecte constructiu, que es va presentar aquesta mateixa setmana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp