Els Amics de l’Art Romànic impartiran un curs de cultura medieval, a Montblanc

Tindrà lloc del 25 al 27 d'agost, al convent de Sant Francesc

L’associació cultural Amics de l’Art Romànic ha programat, per segon any consecutiu, un curs d’estiu ubicat a la capital de la Conca de Barberà que porta per nom “D’art i d’argent: Montblanc, paisatge artístic d’una vila reial (segles XIV i XV).

Aquesta associació és filial de l’Institut d’Estudis Catalans i any rere any, entre els mesos d’octubre i maig, du a terme cicles de conferències, visites als monuments d’arreu de Catalunya i també congressos. Alhora edita ‘Lambard. Estudis d’art medieval’, una publicació periòdica que és única dins del panorama científic català pel que fa a l’estudi de l’art dels segles del romànic i del gòtic, i en la qual s’han donat i es donen a conèixer importants novetats sobre el patrimoni monumental de casa nostra.

D’art i d’argent s’interroga amb rigor i amenitat sobre temes relacionats amb la història i la cultura dels segles XII-XV. Enguany les conferències tindran com a horitzó els artífexs que van viure i treballar a Montblanc i a la Conca de Barberà durant els segles XIV i XV, i el perfil i biografia d’alguns prohoms rellevants  que van promoure la seva activitat artística. Així ens ho ha explicat la directora del curs, i doctora de la Universitat de Barcelona, Francesca Espanyol, en una entrevista realitzada per ràdio Montblanc:

Francesca Espanyol: “Montblanc va ser la seu d’una activitat artística molt notable”

Tot això, tenint present la condició àulica del Montblanc medieval i el que tal fet comportava: estades dels membres de la família reial i dels seus seguicis, reunions de corts, etc. Moltes de les empreses que van impulsar-se aleshores, singularment les arquitectòniques, segueixen in situ. 

El curs tindrà present, també, el pes que va tenir Poblet i la part més humana dels artistes que van treballar per aquestes contrades:

“Poblet va atreure artistes i, d’alguna manera, Montblanc també se’n va beneficiar”

Un d’aquests artistes que es veuran en el curs serà Guillem Saguer, de Montblanc:

Una de les línies de recerca que també tindran protagonisme durant el curs serà el tema de les pedreres; en concret, sobre l’origen de l’ús de l’alabastre de Sarral.

L’alabastre, a l’època medieval, era una pedra d’excel·lència, anomenada pedra elegant”

Un programa molt complet: conferències, sortida cultural i concert final

El curs tindrà lloc del divendres, 25 d’agost, al diumenge, 27 d’agost. Tres dies amb un total de nou propostes culturals.

Les ponències seran dutes a terme de la mà d’especialistes de prestigi, com l’acadèmic i exdirector de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Dr. Josep M. Sans Travé, el president d’AAR, Dr. Joan Valero Molina, els professors de les universitats Rovira i Virgili (Dra. Maria Bonet Donato), de Barcelona (Dra. Francesca Español i Dr. Valentí Gual) i l’Autònoma de Bellaterra (Sr. Josep M. Carabasa), o l’ultra l’historiador local, Jaume Felip Sánchez.

L’ultim dia, diumenge 27, es realitzarà una sortida amb autocar per visitar els monuments arquitectònics i d’art moble d’època gòtica de Santa Coloma de Queralt. En concret, el castell-palau, l’església parroquial i l’antic convent mercedari de Bell-lloc.

El curs és gratuït (els àpats no hi estan inclosos), però cal fer-ne la inscripció per tal d’assegurar la plaça d’autobús per la sortida a Santa Coloma de Queralt, a aquest correu:

aar.iec.junta@gmail.com

To divulgatiu del Curs d’estiu

La voluntat del curs organitzat pels Amics de l’Art Romànic és recuperar la veu del passat brillant de la comarca, la peripècia dels artistes que van habitar-lo i que els s assistents puguin gaudir de les creacions que ens han pervingut.  

Podeu escoltar l’entrevista sencera amb la Dra. Francesca Español, vicepresidenta dels Amics de l’Art Romànic i directora del curs D’art i d’argent aquí:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook