Ràdio Montblanc

Els horts socials de Montblanc comencen una nova etapa amb nous usuaris

Els nous inquilins podran gaudir de la finca durant dos anys

Els horts socials de Montblanc comencen una nova etapa. Després de cinc anys, el projecte comença ara pràcticament des de zero, amb nous inquilins a les parcel·les. Aquest dimarts es van lliurar les claus i es van assignar les catorze parcel·les als nous hortolans que hi seran durant els pròxims dos anys.

Aquesta iniciativa es va posar en marxa l’any 2013 per donar resposta a la crisi econòmica, tenint en compte l’augment de famílies que acudien al menjador social de Càritas. L’objectiu era crear un espai d’acompanyament personal per les persones aturades de llarga durada o en risc d’exclusió social. Durant aquests anys, fins a vint-i-cinc famílies s’han beneficiat dels horts socials, i a banda de tenir aliments per l’autoconsum, han format part d’un col·lecti i han conegut tècniques del cultiu ecològic. També es reunien per autoorganitzar-se en la gestió de la finca i del grup i s’han realitzat tasques de millora de la finca com la reparació a fons de la bassa, instal·lació del sistema de rec, neteja del pou, millora de la caseta d’eines i del mur perimetral i la construcció d’un compostador, entre altres aspectes.

En aquesta nova etapa, els usuaris no només vénen derivats de Serveis Socials, també s’hi han inscrit gent que tenia ganes de tenir un hort. El regidor de medi ambient, Joan Casellas, destaca que “d’aquesta manera es crea un col·lectiu amb gent d’aquí i nouvinguts, que poden conviure i compartir experiències”.

Els nous hortolans s’hi instal·laran durant dos anys, temps en què podran tenir cura de la seva parcel·la de 60m2 i formar-se en el cultiu ecològic i sostenible. Actualment hi hi quinze parcel·les individuals i dues de comunes que gestionen entre tots. Anaïs Sastre, coordinadora del projecte, destaca que “el projecte té un vessant de generar els teus propis aliments i també de generar sensació de col·lectiu, i nosaltres fem un acompanyament en les dos vessants, amb sessions teòriques i pràctiques per poder cultivar les parcel·les, tot amb tècniques de cultiu ecològic. Ara, durant les pròximes setmanes, deixaran la finca apunt per poder començar a plantar amb l’arribada de la primavera.

El futur dels hortolans
Un altre dels objectius que ha complert el projecte ha estat recuperar alguns dels horts tradicionals que hi havia a la vora del riu a Montblanc. De fet, la majoria de famílies que han participat en els horts en aquesta última etapa han estat reubicades en horts privats on seguiran amb la filosofia que han après.

Aquest projecte està promocionat per l’Ajuntament de Montblanc amb col·laboració dels serveis socials del Consell Comarcal i té per objectius contribuir a la millora la qualitat de vida de les persones que hi participen i empoderar-los; alhora vol conservar les terres d’horta del terme, millorar la biodiversitat agrària i la producció d’aliments en l’àmbit local.

Per l’Ajuntament ha estat un projecte molt gratificant tant a nivell de millora del medi natural com de cohesió social de Montblanc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp