Els orígens medievals de la Cucafera de Montblanc en un llibre d’Àlex Rebollo

El llibre 'De cuca a cucafera' es presenta aquest dijous a Montblanc

Hi ha moltes coses que uneixen Montblanc i Tarragona, i una d’elles és la Cucafera. Recuperada a Montblanc l’any 2016, les primeres referències a aquest element del seguici popular montblanquí es troben a l’època medieval a Tarragona.

Per contextualitzar històricament aquest fet, l’historiador montblanqui Àlex Rebollo ha publicat el llibre ‘De cuca a cucafera’, on es fa un repàs als orígens medievals de la Cucafera de Montblanc, i que es presenta aquest dijous 28 d’abril en un acte a la sala de les Corts Catalanes de Sant Francesc a 2/4 de 8 del vespre.

Àles Rebollo, historiador, explica els orígens medievals de la Cucafera de Montblanc

L’obra repassa els primers moments d’aquesta bèstia del seguici popular montblanquí a través de la participació l’any 1381 i el 1383 en festejos a la ciutat de Tarragona i que van ser el suport l’any 2016 per al projecte de recuperació de la Cucafera. Així doncs, per mitjà d’aquest breu llibre es proposa un viatge d’anada i tornada al Montblanc i la Tarragona medievals per parlar de cultura popular, bestiari festiu i posar llum als orígens d’una figura d’imatgeria festiva que ha passat de ser cuca a cucafera.

Una època, la medieval, on cucafera i drac eren pràcticament termes sinònims i, per tant, la cucafera es podria considerar el primer drac de Montblanc.

Rebollo parla de la relació de la Cucafera amb el Drac
L’autor explica què es podrà trobar al llibre que es presenta aquest dijous

Al llibre, publicat per l’editorial espluguina La Musca, s’hi pot veure també el procés de recuperació de la Cucafera de Montblanc, que es va estrenar per les Festes de la Serra del 2016.

La presentació del llibre anirà a càrrec del seu autor i s’emmarca dins els actes de la 35a Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Així mateix, pròximament, la publicació també estarà disponible en les llibreries montblanquines.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp