Es celebra, a Montblanc, la 1a jornada de Sobirania Alimentària

L'Ateneu l'Empelt i la cooperativa de consum la Bioleta han estat les organitzadores de la jornada.

“Sobirania Alimentària o barbàrie” va ser el lema sobre el qual va girar la jornada de dissabte, a Sant Josep. L’Ateneu l’Empelt junt amb la cooperativa de consum la Bioleta, van ser qui van organitzar l’esdeveniment. L’objectiu era parlar i aprofundir en la forma en què consumim i sobre l’estat de l’agricultura, tant al nostre país, com a escala global.

Annaïs Sastre, sòcia de l’Ateneu l’Empelt i organitzadora de la jornada ens ho explica:

Cal fer una transició cap a un model alimentari local i sostenible.

Segons Sastre caldria més persones conscienciades en la compra de producte local, de forma habitual, en comptes de comprar a les grans superfícies, i una aposta política forta que doni suport a la pagesia del territori i als productes locals de la comarca.

Un cop passada la campanya electoral, hem preguntat a l’Annaïs què en pensa la seva entitat sobre les polítiques d’ajuda a la pagesia i, en el cas de Montblanc, quina opinió tenen sobre l’arribada de BonPreu Esclat, a la capital de la Conca de Barberà:

Necessitem que la política doni suport a la pagesia local, que creen models de producció sostenibles i responsables.

La jornada va comptar amb la presència de l’activista Gustavo Duch, membre de la cooperativa “El pa sencer” i coordinador de la revista “Sobirania alimentària”, el qual va realitzar la xerrada del matí sobre la necessitat de canviar el model agroindustrial actual, per un d’agroecològic:

El model agroindustrial ens ha portat a un model de vulnerabilitat molt greu, a tota la societat

Duch va parlar, durant la xerrada, de les anomenades “zones de sacrifici”, espais físics on el capitalisme tira endavant els seus projectes, sense tenir en compte les conseqüències:

Les zones de sacrifici són zones rurals maltractades pel sistema capitalista que porta l’èxode de les seves poblacions.

Segons Duch, si no som capaces d’imaginar noves narratives i noves maneres de viure, no ens mobilitzarem:

Duch ha sigut activista per la sobirania alimentària al llarg de més de vint-i-cinc anys, i creu que l’entossudiment per fer encaixar les propostes sostenibles en un marc capitalista, és inviable.

Cal trencar el marc mental capitalista per a models d’economies socials i justes

Si voleu rebre més informació sobre ser sòcis o sòcies de la cooperativa de consum La Bioleta, les podeu contactar per les Xarxes Socials de l’Ateneu l’Empelt, o esciure a: labioletadelaconca@gmail.com

I, si voleu fer un cop d’ull al Catàleg de la pagesia i artesania alimentària de la Conca de Barberà, fet per la Cooperativa l’Aresta i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, aquí en teniu l’enllaç: https://aresta.coop/wp-content/uploads/2020/07/Cataleg-Pagesia-Conca-de-Barber%C3%A0.pdf

La xerrada i la taula rodona del matí van donar pas a un dinar vegà popular, i un espectacle de poesia, música i aeris, que va resistir la presència de la pluja.

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook