Concaromis

Es constitueix a Montblanc ‘Safracat’, l’associació de productors de safrà

L'empresa montblanquina Concaromis és una de les principals impulsores

El projecte de safrà de la Catalunya interior, creat de forma experimental l’any 2007, ha fet un salt endavant amb la creació de l’associació Safracat. Trenta productors es van reunir a Montblanc per acordar la creació de l’entitat. L’objectiu principal de l’associació és consolidar la recuperació del conreu comercial de safrà a zones on era ben present fa un segle i que es va abandonar.

L’empresa montblanquina Concaromis, dedicada al cultiu ecològic de plantes aromàtiques, ha estat una de les impulsores del projecte de safrà a la Catalunya interior i és, de moment, la distribuïdora de tota la collita sota la marca Aromis.

Safracat ha nascut amb l’objectiu de prioritzar estrènyer vincles i facilitar la comunicació entre productors, tècnics, consumidors i institucions. També vol promoure el cultiu ecològic de la preuada espècie. D’aquesta manera esdevindran a primera productora i venedora de safrà ecològic certificat de Catalunya, i de les poques de l’Estat espanyol. Abans d’acabar l’any l’entitat s’ha marcat com a repte tramitar els seus estatuts i nomenar una junta directiva.

La decisió de constituir-se en associació arriba amb el gran creixement de finques de cultiu a partir del 2010, associades al projecte. A hores d’ara, Safrà de la Catalunya Interior suma a mig centenar empreses i petits pagesos de 14 comarques del sud, el ponent i el centre de Catalunya. A zones com la Conca de Barberà, la Segarra, el Bages, l’Urgell o l’Anoia aquest conreu va viure moments esplendorosos entre els segles XVIII i XIX.

Des del port de Barcelona, la producció catalana s’exportava a diferents indrets del planeta. Fins ara i a banda de les comarques on es plantava històricament, el projecte ha provat el conreu també al Solsonès, Osona, Baix Empordà, Segrià, Garrigues, Ribera d’Ebre, Baix Camp, Alt Camp i Montsià. Durant la campanya d’enguany, que s’està acabant aquests dies amb la collita d’un safrà d’altíssima qualitat, ja s’han plantat uns 100.000 bulbs.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp