Èxit de la 13a edició del FestaLlibre celebrada a Montblanc

Una FestaLlibre plena de propostes a tots els públics

La XIII FestaLlibre 2022, que va tenir lloc des del divendres 28 d’octubre al diumenge 30, va capitalitzar la Tardor Cultural, que té lloc a Montblanc. La festa, organitzada des de l’entitat Escarritx, va posar en valor el llibre i el paper que juguen les petites editorials per garantir la publicació de llibres de gèneres ben diversos.

Sergi Olivan, president de l’associació literària l’Escarritx

Presentació del conte infantil “Entre totis ho apremiarem”, un conte en xipella que passa a Solivella.

Un dels actes de dissabte va ser la presentació del conte infantil escrit en xipella, per part de Pere Navarro, filòleg i professor de la URV especialitzat en el camp de la dialectologia, i els seus autors: Toni Sans i Ruben Montañà, i la regidora de Cultura de Solivella, Sílvia Iturria.

El projecte va ser un encàrrec abanderat per Iturria. Ens ho va explicar en una entrevista a ràdio Montblanc:

Sílvia Iturria, regidora de Cultura de Solivella

 Per tal de dur a terme aquest projecte, Iturria va recórrer al professor Pere Navarro, expert en dialectes catalans. El filòleg ens va explicar les característiques identitàries del xipella:

Pere Navarro, expert en xipella i altres dialectes catalans

Navarro afirma que, de tota  la zona on hi ha hagut el xipella històric, on millor es conserva és als pobles de la Conca.

“Entre totis ho apremiarem” va ser escrit pel solivellenc Toni Sans i Rubèn Montañà, qui va fer-ne les il·lustracions. Sans, actor professional, ens va explicar que, tot i que ell va néixer a Solivella, i hi va passar part de la seva infància, quan va marxar a Barcelona sempre va fer d’ambaixador del xipella, allà on anava:

La part visual del conte la va realitzar Rubèn Montañà, qui coneix, de fa anys, el xipella i la comarca. Montañà explica que text i història van anar plegats: a mesura que la història avançava, ell creava els personatges:

Acabem l’entrevista amb els creadors del conte amb les expressions o paraules en xipella que més els agraden. Si les voleu saber, a sota en teniu l’àudio:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook