Jordi Nogués i Jaume Ferrer presenten llibre aquest dissabte a Montblanc

Nogués presenta 'Terres de frontera' dissabte al migdia i Ferrer el llibre 'De Barcelona a l'Havana...passant per Darnius' de Josep M. Poblet dissabte al vespre

Montblanc acollirà, aquest dissabte, dues presentacions de llibres vinculats amb la vila. Al matí, l’escriptor i historiador Jordi Nogués presentarà el seu darrer llibre ‘Terres de frontera’. Serà a les 12 del migdia al Museu Comarcal de la Conca de Barberà.

Després de ‘La rosa i la creu’ i de ‘L’espasa i la llavor’, tots dos ambientats a la Conca de Barberà, Nogués torna amb una novel·la ambientada a les acaballes del segle IX. En un viatge fascinant que els conduirà a Montserrat, a una Tarragona en runes i gairebé deserta o a la Lleida musulmana, en Bernat i els seus companys de viatge i d’aventura coneixeran la Baixira, esposa d’un ric comerciant sarraí de Tortosa, i en Sahnun, un savi que busca un Alcorà perdut a les valls pirinenques i descobriran que, en aquests temps convulsos, hauran de lluitar perquè el nou món que neix no els esclafi. En una entrevista a Ràdio Montblanc, Jordi Nogués va explicar on se situa històricament el seu darrer llibre.

Jordi Nogués, autor del llibre ‘Terres de frontera’

La presentació del llibre de Nogués comptarà amb l’autor; l’editor, Joan Riambau i la directora del Museu Comarcal de la Conca, Maria Serra Orpinell.

A la tarda, el montblanquí Jaume Ferrer presentarà ‘De Barcelona a l’Havana…passant per Darnius’ de Josep Maria Poblet. És un llibre del 1942 i va ser un dels primers publicats en català a Mèxic i un testimoni directe de l’èxode del 1939. El volum narra, en primera persona i a través de disset cròniques, el periple d’exili de Josep M. Poblet des que va marxar de Barcelona el gener de 1939 fins que va arribar a Cuba, a primers de juliol, a més de la seva estada a França durant uns quants mesos.

El llibre no només suposa la recuperació d’un text centrat en un dels capítols més significatius de la història de Catalunya, sinó que també rescata la figura literària de Josep Maria Poblet després de romandre injustament oblidada durant dècades.

La present edició, a cura de Jaume Ferrer i Puig, professor i estudiós de l’obra literària de Josep M. Poblet, exhuma el text original publicat a l’exili mexicà fa vuit dècades, però posat al dia. El volum es presenta amb una detallada introducció que exposa tant la gènesi de les cròniques com el pes i el paper de l’autor montblanquí en el context literari català de la primera meitat del segle passat. Ho explica Jaume Ferrer, que ha tingut cura de l’edició, en una entrevista a Ràdio Montblanc

Jaume Ferrer explica què trobarem al llibre que es presenta dissabte

El llibre es presentarà dissabte a les 7 de la tarda a l’antic hospital de Santa Magdalena, amb les intervencions de Jordi Llavina, poeta i Premi Carles Riba 2022; Jordi Raventós, editor d’Adesiara; Jaume Ferrer, curador de l’edició i Josep Gomis, exalcalde de Montblanc.

Com a cloenda de l’acte, tindrà lloc el concert ‘Sons de l’exili: de la sardana a la guajira’ en el qual s’interpretaran cançons contemporànies a la novel·la, a càrrec de la soprano Eulàlia Ara i del pianista Josep Maria Escribano.

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook