La cantata de les escoles de la Conca s’estrenarà a Ràdio Montblanc i l’Espluga FM Ràdio

La cantata s'estrenarà aquest divendres a les 11 a les dues emissores locals de la comarca

Aquest 22 d’abril, dia de la Terra, les escoles de la Conca de Barberà estrenaran un projecte comú a través dels canals de l’Espluga FM Ràdio i Ràdio Montblanc. Es tracta de la cantata ‘La veu de la terra’, del Petit Taller de Cançons, que amb el recolzament del Camp d’Aprenentatge Pau Casals, promou la conscienciació dels infants i joves sobre el moment que vivim d’emergència climàtica i ambiental, així com les possibilitats d’intervenció en el nostre entorn més proper.

L’any 2019 les escoles de la comarca amb els i les mestres de música de cada centre i de les ZER, juntament amb el Centre de Recursos Pedagògics de la Conca de Barberà, van preparar i estrenar la vuitena edició de l’activitat “Cantem junts”. En aquesta ocasió, tots els alumnes de 3r i 4t dels centres educatius de la comarca van trobar-se per interpretar plegats la cantata de la Llegenda de la princesa i Sant Jordi, a Montblanc, creada per Jordi Cartanyà.

L’arribada de la pandèmia, però, va estroncar la possibilitat de preparar un altre projecte de les mateixes característiques, és a dir, agrupar prop de 400 infants d’aquestes mateixes edats, dos anys després, per viure l’experiència de cantar i participar en una obra musical de gran format. Malauradament, aquest fet va propiciar que una promoció d’alumnes de cicle mitjà no poguessin viure aquest esdeveniment de treball musical col·laboratiu.

Per aquest motiu, a inici de curs, els i les mestres de música dels centres educatius de la Conca veuen la necessitat de reinventar un projecte nou, adaptat a la realitat i a les incerteses que vivim actualment. Així, aquests infants que no van poder compartir amb presencialitat la cantata el curs passat, podran ser protagonistes d’un altre projecte musical comú a nivell de comarca, garantint les mesures de prevenció i seguretat que marca l’estat actual de la pandèmia.

“La Veu de la Terra”, doncs, esdevé una proposta musical excel·lent, amb una infinitat de possibilitats d’interpretació i recursos de preparació. A la vegada, que fomenta la reflexió sobre els temes que es desprenen de l’obra, en aquest cas: denunciar els atacs que està rebent el planeta des de fa ja massa temps i acostar els alumnes a la infinitat de bones sensacions o sentiments positius que ens desperten els seus paisatges.

Aquesta cantata està formada per nou cançons i 8 clams intermedis, de manera que cada escola de la nostra comarca, amb els seus alumnes de 4t i 5è, ha preparat una d’aquestes cançons amb el seu clam corresponent. Al llarg del mes de març i abril, Laia Molné i Josep Ardila de l’Espluga FM Ràdio i Ràdio Montblanc han passat per totes les escoles per enregistrar veu i imatge d’aquests clams i cançons.

Amb aquest treball els nens i nenes han pogut fer-se conscients de les tècniques i actituds necessàries per a dur a terme un bon enregistrament audiovisual, a més a més, d’altres aspectes i actituds més estrictament musicals. El Consell Comarcal col·labora també en aquest projecte e comarca amb un petit obsequi per a tots els alumnes participants.

La cantata s’estrenarà aquest divendres amb un programa especial a les 11 del matí. Es podrà escoltar una entrevista amb els impulsors de la cantata, i després es podran escoltar les cançons que formen part del projecte d’aquest any.

Al mateix temps, des de les escoles, es podrà gaudir aquesta mateixa data de la visualització del vídeo editat per l’Espluga FM Ràdio i Ràdio Montblanc. El vídeo de la cantata es penjarà al canal de youtube del CRP de la Conca per tal que tota la comunitat educativa el pugui visualitzar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp