Oficina de Turisme Montblanc

La catorzena edició de Terrània atrau uns 7.000 visitants

Enguany s'ha registrat una despesa de 24.000 euros

Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, ha tancat la catorzena edició amb un balanç positiu que segueix amb la tendència dels darrers anys. Les vendes han augmentat, un fet ininterromput des de 2013, i el nombre de visitants ha vorejat la xifra dels 7.000.

Terrània és un punt de trobada imprescindible per als aficionats a la ceràmica artística i cada any es referma aquesta idea. Ha augmentat el nivell de l’obra exposada i les activitats paral·leles han fet que el públic assistent es trobi més prop del món de la ceràmica.

La xifra de 7.000 visitants és satisfactòria i similar a la que s’està registrant en els darrers anys, cosa que demostra que el públic està molt consolidat. La despesa generada durant el festival ha pujat respecte els darrers anys i les vendes directes de ceràmica han arribat als 24.595€, un indicador que confirma la tendència positiva en el consum per part dels assistents al festival.

Les vendes s’han repartit de forma desigual entre els ceramistes que venien de Catalunya, Espanya, França, Holanda, Itàlia i Alemanya. Precisament els ceramistes d’aquest país han tingut major protagonisme i se’ls ha dedicat un espai especial. Els ceramistes provenien de la zona de Hörh-Grenzhausen i se’ls va situar a la sala d’entrada on hi havia la taula d’informació.

Els visitants han gaudit de tallers i demostracions. Han tingut gran afluència els clàssics tallers infantils coordinats per l’Escola d’Art de Valls de la Diputació de Tarragona i el de microrakú amb Núria Soley. El més nou ha estat de torn amb Tastets de Fang i ha agradat força.
El forn experimental va anar a càrrec del grup Ignició que van coure dues peces grans que s’havien fet en les edicions de 2012 i 2014.

Un altre espai de demostracions ha estat l’stand de l’empresa Anper Forns Isuni on s’han presentat, entre altres aparells per a la ceràmica, dues noves màquines: el torn elèctric Shimpo Whisper i un forn a gas automàtic. Al llarg del cap de setmana diversos ceramistes han fer provatures de torn.

Han estat molt agraïdes les demostracions d’Anna Maria Redón, Josep M. Mariscal, Terry Davies i Lluís Soler que van fer que el claustre de Sant Francesc es convertís en un lloc on es viu intensament la ceràmica.

Terrània sempre té uns espais repartits per la vila de Montblanc que atrauen els aficionats de la ceràmica. Enguany, per primera vegada, l’exposició central del festival es feia a l’antiga església de Santa Magdalena. Es tractava de “Ciutats Perdudes” de MADOLA, visitable des del dia 2 de setembre en motiu de les Festes de la Serra. Hi havia, però, tres exposicions més: a la Galeria Natàlia Ferré hi havia obra d’Eva López i de Rafaela Pareja; al celler Mas Foraster s’ha pogut tornar a veure “Interpretacions” de Cinta Dalmau i Joan Salvat; i la gran novetat d’aquesta edició ha estat una exposició itinerant en la qual s’ha vist part del fons artístic que des de 2003 l’Ajuntament de Montblanc ha anat adquirint als ceramistes participants a Terrània.

Com sempre, l’opinió dels ceramistes participants ha resultat molt important. Tots valoren l’experiència com a satisfactòria i destaquen el paper de l’organització: els contactes previs al festival, les atencions durant la seva estada a Montblanc, i l’espai únic on se celebra. Els professionals han tornat a insistir que la qualitat de Terrània està a l’alçada dels festivals que es fan arreu d’Europa, per la qual cosa la projecció de Montblanc a nivell europeu s’associa a una imatge de qualitat i cura pels detalls.

El diumenge al migdia es va donar a conèixer el ceramista guanyador del premi a la millor unitat artística presentada. Els ceramistes participants són els encarregats de fer aquesta votació. El primer premi va ser per als ceramistes alemanys Georg Mathes i Werner Klas (de CeraReptilia), de Hilgert, Alemanya; segona va ser Roser Oter, de Santa Oliva, i tercera Núria Albà de Senan. El primer premi comporta l’adquisició per part de l’Ajuntament de Montblanc d’una obra valorada en 500€ que passa a engrossir el fons municipal, el segon i el tercer premis van ser eines de treball per a ceramistes (un torn elèctric, i una extrusora d’argila manual i una balança de precisió) gentilesa de Forns Isuni i Anper, col·laboradors del festival.

Com cada any, un cop acabat el festival, els organitzadors (Ajuntament de Montblanc i ceramistes de la comarca) ja iniciaran els treballs de millora de cara a la propera edició que serà la quinzena i es vol que resulti ben especial. A partir d’ara l’antiga església de Sant Francesc es transformarà novament per acollir els altres dos esdeveniments de tardor que s’organitzen des de l’Oficina de Turisme de Montblanc. Clickània, el festival de Playmobil, els dies 8, 9, 15 i 16 d’octubre. I Safrània, la Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, els dies 5 i 6 de novembre.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp