La Conca celebrarà la declaració del toc manual de campanes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Aquest dissabte a les 12 del migdia sonaran les campanes per celebrar la declaració

El toc manual de campanes ha estat declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, que està reunida a Rabat, al Marroc. Una tradició que, a la Conca de Barberà, encara es manté ens alguns municipis.

I per celebrar la declaració, els campaners de la Conca de Barberà farà un toc manual de campanes aquest dissabte a les 12 del migdia. Concretament, es farà des dels campanars de Lilla, Solivella, Savallà de Comptat, Vallespinosa, Pira i probablement també l’Espluga de Francolí. Són municipis on, encara ara, es manté la tradició de tocar la campana de manera manual els dies de festa. A Montblanc també es tocaran les campanes des de l’església de Santa Maria.

El responsable dels campaners de Montblanc, Jesús Martínez, explica com celebraran la declaració del toc de campanes manual com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Jesús Martínez, campaner de l’església de Santa Maria de Montblanc

La voluntat d’aquesta declaració és, també, preservar el toc manual i la gent que el fa possible abans de que es perdi.

Martínez parla de la importància de mantenir el llegat del toca manual de campanes

La Conca de Barberà ha fet un esforç en els darrers temps per mantenir, i en alguns casos recuperar, el toc de campanes manual els dies de festa. Mostra d’això és l’exposició que es va estrenar l’any passat, liderar per Jesús Martínez, en que es mostraven els campanera i campaneres de les esglesies de la Conca que encara ara toquen de manera manual.

A Catalunya també són Patrimoni Immaterial de la Humanitat la Patum de Berga, els castells, la dieta mediterrània i les festes pirinenques del foc. També aquesta setmana s’ha declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat les festa dels raiers. Formaven part de la candidatura La Pobla de Segur, el Pont de Claverol i Coll de Nargó.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp