La Conca estudia aplicar descomptes als ciutadans que menys residus generin

Es farà una prova pilot a Barberà, Senan, Rocafort i Vilanova de Prades

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà estudia posar en marxa una prova pilot de pagament per generació de residus als municipis de Barberà de la Conca, Senan, Rocafort de Queralt i Vilanova de Prades.

L’ens fa temps que estudia com premiar als ciutadans que millor fan la recollida selectiva. L’objectiu de la prova pilot, que es farà conjuntament amb l’Agència de Residus de Catalunya, és determinar si és viable aplicar descomptes a aquells ciutadans que generin menys residus.

De fet, la prova pilot ha de servir per determinar si és més viable això, fer descomptes a aquells que menys residus generin, o bé a aquells que millor reciclin. D’entrada, s’ha optat per aplicar-ho a municipis petits de la comarca, on serà més viable fer-ne l’estudi. Es farà a Barberà de la Conca, on hi ha el sistema de recollida porta a porta, i també a Senan, Rocafort de Queralt i Vilanova de Prades, on fan la recollida amb contenidors tancats amb targeta. Encara no hi ha data al calendari per la prova pilot, però ja està sobre la taula del govern del Consell de la Conca. Es preveu que es facin quatre proves pilot arreu de Catalunya, una d’elles la de la Conca de Barberà.

La presidenta del Consell Comarcal, Carme Pallàs, assegura que “hi ha els dos conceptes, el de reciclar millor i el de generar menys residus. Com menys residus generem, menys pagarem. Ho estudiarem”.

Carme Pallàs, presidenta del Consell Comarcal de la Conca

En una entrevista a Ràdio Montblanc, la presidenta del Consell Comarcal ha explicat que els 22 municipis de la Conca de Barberà han fet arribar una carta a l’Agència de Residus de Catalunya per demanar que es revisin els cànons que es paguen actualment. Carme Pallàs assegura que “és molt difícil d’explicar que som la comarca de Catalunya que millor recicla però que hem de pujar el preu de la brossa. Hem demanat a l’Agència de Residus que ho revisi”.

Pallàs explica que han fet arribar una carta a l’Agència de Residus

El projecte d’abastament d’aigua s’encareix

La presidenta del Consell Comarcal, que ha fet balanç de la legislatura en una entrevista a Ràdio Montblanc, ha explicat també que l’augment de preus ha fet encarir el projecte per portar aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona al nord de la Conca. Tot el procés administratiu i tècnic ja està fet, però ara falta trobar més finançament, ja que tot plegat s’ha encarit més de dos milions d’euros, fins a superar els 10 milions. La resta de finançament ja estava compromès amb la Diputació de Tarragona, l’ACA i els municipis beneficiaris.

El Consell treballa ara per aconseguir el finançament. Pallàs assegura que “hem parlat amb l’Agència Catalana de l’Aigua i ens presentarem a una convocatòria per aconseguir els diners que fan falta”.

Pallàs parla del projecte per portar aigua al nord de la Conca

La presidenta del Consell Comarcal espera que, durant el segon semestre d’aquest 2023, puguin començar les obres. La primera fase dels treballs servirà per portar aigua de Sarall a Forès.

PORTAPORTA
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook