La Conca inaugura una nova planta de tractament de la fracció resta

També s'ha ampliat la planta de compostatge, tot plegat finançat per l'Agència de Residus de Catalunya amb un pressupost de 3,8 milions d'euros

La Conca de Barberà ha inaugurat una nova planta de tractament de fracció resta, situada al Centre de Tractament de Residus de la Conca, a l’Espluga de Francolí. La nova planta permetrà tractar prèviament els residus de la fracció resta, abans de portar-los al dipòsit controlat.

És un pas previ que permet treure la matèria orgànica que encara queda al rebuig. D’aquesta manera, es compleix la normativa europea relativa, que estableix que la fracció resta s’ha de tractar abans de dur-la a l’abocador.

La nova planta l’ha finançat l’Agència de Residus de Catalunya amb un import de 3,8 milions d’euros. També s’han previst ajudes de 800.000 euros per maquinària que serveixi per millorar aquests processos. El director de l’Agència de Residus de Catalunya destaca que “la millor comarca de Catalunya en matèria de reciclatge havia de tenir aquestes instal·lacions per complir tota la normativa”.

Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya

La presidenta del Consell Comarcal de la Conca, Carme Pallàs, ha parlat de “dia important per Catalunya i per la Conca” perquè “aquesta planta permetrà tractar millor tots els residus, segons la normativa europea”.

Carme Pallàs, presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà

La nova planta inaugurada permetrà extreure materials que encara es poden aprofitar de la fracció resta i també fa que el dipòsit controlat generi un impacte menor al medi ambient. El director tècnic del Centre de Tractament de Residus de la Conca, Albert Sanahuja, explica el procés que farà la nova planta que s’ha inaugurat i que es posarà en marxa la setmana vinent.

Albert Sanahuja, director tècnic del Centre de Tractament de Residus de la Conca

La planta està preparada per acollir fins a 6.000 tones de rebuig. Aquesta fracció, però, s’ha reduït molt des de la posada en marxa del porta a porta ara fa tres anys, i ara n’entren encara no 3.000. És per això que la planta té unes trinxeres reversibles, on es pot tractar l’orgànica procedent del rebuig, però també la que ja ve correctament separada des de les llars.

Sanahuja explica que les trinxeres són reversibles

En aquesta actuació, a banda de construir la nova planta, també s’ha ampliat la planta de compostatge, per acollir el volum més gran de matèria orgànica que ara es recull. Això permetrà obtenir un compost més valuós per a l’agricultura i la jardineria, net de plàstic i ric en nutrients. Aquesta planta dona servei a la Conca i a l’Alt Camp i té una capacitat de tractament de 4.900 tones anuals.

La Conca reclama un millor tractament del cànon de residus

Durant l’acte d’inauguració d’aquest dijous, l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, ha aprofitat per demanar a l’Agència de Residus de Catalunya que no tracti igual a totes les comarques. Els alcaldes i alcaldesses de la comarca demanen que el cànon que paga la Conca s’equipari al residus que genera i recicla. “Demanen que es faci un repartiment selectiu amb els cànons de la brossa, no podem pagar el mateix a la comarca que millor reciclem que a una altra que no fa els deures”, explica.

Josep Maria Vidal, alcalde de l’Espluga de Francolí

Sobre aquest tema, el director de l’Agència de Residus de Catalunya no ha volgut fer declaracions i ha assegurat que es reunirà amb alcaldes i alcaldesses de la Conca per tractar les seves demandes.

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook