Joan López

La Conca reclama millorar l’oferta de FP per adaptar-se a les necessitats de les empreses

Ajuntaments, empreses i l'Institut Martí l'Humà han fet front comú per demanar la implantació d'un cicle superior a la Conca

La Conca de Barberà reclama la implantació a la comarca d’un cicle formatiu de grau superior. És la demanda que, de manera unànime, han fet els ajuntaments, el Consell Comarcal, les principals empreses de la comarca i l’institut Martí l’Humà de Montblanc. De fet,

Les empreses demanen convertir l’actual cicle formatiu de manteniment al sistema dual, i implantar a la comarca un cicle de grau superior de programació de la producció en fabricació mecànica, que s’impartiria a l’Institut de Montblanc. Una demanda que també van subscriure els ajuntaments al darrer ple del consell d’alcaldes.

En una primera reunió amb el Departament d’Ensenyament, celebrada el passat 1 de juny a Montblanc, la demanda de la comarca no va ser acceptada. Segons van argumentar, a Valls, on s’ofereixen 6 graus superiors, queden places lliures. Des de la Conca, però, s’argumenta que el 14% de la població treballa la industria i que les empreses tenen necessitats de personal format. Així ho argumentava el president del Consell Comarcal, Josep Pijoan, assegurant que “la demanda és d’empreses de la Conca que volen personal de la comarca”.

L’Institut Martí l’Humà de Montblanc també s’ha sumat a la demanda, i ja està treballant per implantar, de cara el curs 2017-2018, el sistema dual al grau mitjà de manteniment que ofereix actualment. En una segona fase, l’institut també està disposat a implantar el cicle de grau superior. De fet, la setmana passada la direcció del centre es va reunir amb membres del Departament d’Ensenyament per començar a dissenyar la implantació del sistema dual a l’institut.

Els professors del centre, a més, visitaran en els propers dies les empreses per conèixer les seves demandes. El director de l’Institut, Santiago Cabrerizo, ha explicat que “fa 38 anys que estic a la direcció del centre, i maig havia vist com institucions, empreses i l’institut anàvem tots a una defensant els mateixos interessos”.

Mahle, Veralia i Simo són les tres empreses més grans de la comarca que s’han sumat a la demanda de la implantació d’aquests estudis. Des de la direcció de Simo han assegurat a Ràdio Montblanc que treballaran per implantar una formació professional més qualificada. Asseguren que el 75% dels treballadors de l’empresa necessiten d’aquesta formació, i confien que en els propers anys els puguin trobar a la Conca, seguint la política d’empresa de nodrir-se amb personal de la comarca. Creuen que l’actual oferta de formació professional, amb el cicle de grau mitjà de manteniment i administració, és escassa. També destaquen que els darrers anys s’ha apostat més pel turisme que per la indústria, i esperen que aquesta tendència es pugui canviar.

Segons dades de PIMEC, a la Conca hi ha un 36% de les ofertes laborals demanden persones amb formació de cicles formatius, mentre que l’oferta de persones amb aquesta qualificació existent a la comarca és només del 22%. Per tant, existeix un dèficit del 14% de persones amb aquesta qualificació. Per contra, la demanda de titulats universitaris és del 23,4% i l’oferta del 40%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp