La figura de Sant Jordi serà l’eix central d’un curs d’estiu organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans a Montblanc

Es farà del 26 al 28 d'agost a Sant Francesc

L’Institut d’Estudis Catalans ha organitzat un curs d’estiu titulat “Sant Jordi. El màrtir, la guerra i la  cavalleria medieval”. L’activitat, que es desenvoluparà del 26 al 28 d’agost al convent de Sant  Francesc, compta amb la direcció científica de la doctora Francesca Español, i permetrà conèixer  quin és el paper que ha jugat la figura del cavaller-màrtir durant l’edat mitjana i també com un aliat  al camp de batalla. Precisament, fruit d’aquest rol, Sant Jordi va ser consagrat en capelles en  palaus, va ser el titular d’ordes militars i de milícies urbanes i també l’heroi amb qui es van  emmirallar els nobles i cavallers. 

El curs arrencarà divendres 26 d’agost i comptarà, entre d’altres, amb la participació dels  acadèmics: Maria Bonet Donato, de la Universitat Rovira i Virgili, qui parlarà sobre el mite i la  realitat de la figura de Sant Jordi com a cavaller durant l’edat mitjana. Francesca Español, de la  Universitat de Barcelona, posarà l’accent en la iconografia associada a la figura de Sant Jordi.  Josep Maria Sans Travé, acadèmic i historiador i exdirector de l’Arxiu Nacional de Catalunya, parlarà sobre els cavallers i els ordes militars del Temple i l’Hospital. 

Dissabte 27 d’agost s’han programat quatre sessions: la primera d’elles a càrrec de Jordi Bertran,  de la Universitat Rovira i Virgili, qui parlarà sobre el drac de Sant Jordi i altre bestiari teatral en els  seguicis processionals a la Catalunya Nova. Lola Badia, de la Universitat de Barcelona,  desgranarà dos contes amb Sant Jordi com a protagonista. Joan Valero, de la Universitat de  Barcelona, qui abordarà el paper de Sant Jordi al Palau de la Generalitat de Catalunya. Mentre  que Rosa Maria Martín, de l’Institut d’Estudis Catalans, parlarà sobre la llegenda de Sant Jordi  brodada. 

Finalment, diumenge 28 d’agost, Jaume Felip, del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, guiarà  un recorregut pels monuments medievals de Montblanc i Sasha Amorós, violinista i Marc Torres,  pianista protagonitzaran el concert de cloenda, que tindrà lloc a la sala de les Corts Catalanes, del  Convent de Sant Francesc. 

Workshop amb Gerard Castellví 

Aquest no és l’únic esdeveniment cultural que tindrà lloc a Montblanc aquest estiu ja que Gerard  Castellví, l’artista nascut a la vila, protagonitza aquest cap de setmana un workshop de paisatge i  color. Castellví va donar aquest any a l’Ajuntament de Montblanc una pintura de la Vall que està  exposada, de manera permanent, al saló de sessions de l’Ajuntament. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp