Joventut

La Generalitat anuncia a l’Espluga un milió d’euros per a polítiques de joventut al Camp de Tarragona

El municipi va acollir una trobada de regidors i regidores de joventut

L’Alberg Jaume I de l’Espluga de Francolí ha estat el punt de trobada aquest dissabte de regidors i regidores de joventut de les comarques de Tarragona. Dins de l’acte, la Generalitat ha comunicat que destinarà 960.158 euros per a polítiques de joventut al Camp de Tarragona.

En concret, 211.000 euros són per als serveis comarcals de joventut, que es destinen a inspeccionar les instal·lacions juvenils, seguir les activitats d’educació en el lleure o contractar el tècnic comarcal de joventut; 554.801 euros més són per al funcionament de les Oficines Joves, on els professionals assessoren els joves de cada comarca en tots els àmbits vitals; i 960.158 euros més s’inverteixen en Plans Locals o Comarcals de Joventut, que són les eines del món local per a planificar i desplegar accions que facilitin la inclusió, l’emancipació i l’apoderament del jovent.

Aquesta darrera partida es destina -mitjançant contractes programes- als sis consells comarcals, a 78 municipis tarragonins de menys de 20.000 habitants, així com a set municipis superiors a 20.000 habitants.

Al conjunt de Catalunya, el total de la inversió de la DGJ és de 6,6 milions d’euros per a 670 ens locals (ajuntaments i consells comarcals). A banda d’aquesta inversió de la DGJ, el conjunt del Govern va invertir 385 milions d’euros el 2018 a través del Pla d’Actuació de Polítiques de Joventut per a beneficiar els joves de 16 a 29 anys, que l’any passat eren de 1.086.556.

Es tracta d’inversions en 485 actuacions en educació, treball, habitatge, salut, participació, cultura i inclusió social. Aquesta despesa augmenta fins els gairebé 550 milions si s’hi afegeixen els avantatges fiscals que afecten de manera específica el col·lectiu juvenil.

Són dades que ha donat a conèixer aquest matí el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, durant la trobada “Som Joventut” de regidors/es i consellers/es comarcals de joventut del Camp de Tarragona que la DGJ ha organitzat aquest matí a l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat. Ho ha fet acompanyat de l’alcalde de L’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal.

Per Cesc Poch, l’aposta del Govern pel món local és “l’expressió de la voluntat política per desenvolupar polítiques nacionals de joventut seguint criteris de proximitat, equilibri territorial, transparència i coordinació institucional”. En aquest sentit, Poch ha indicat que les subvencions arriben tant a municipis molt poblats com a municipis petits que disposen de molts pocs recursos per a fer les seves pròpies polítiques de joventut.

Durant la jornada, que és la primera trobada dels responsables polítics de joventut dels ens locals després de la constitució dels ajuntaments i consells comarcals, s’han donat a conèixer els recursos que la DGJ aporta al món local més enllà de les subvencions, com són l’assessorament, la formació o els programes. Així mateix, ja està treballant en l’elaboració consensuada del nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2021-2030.

També s’han analitzat els principals reptes de les polítiques locals de joventut, com són la d’augmentar els recursos, incrementar la coordinació entre els agents, legitimar-se i esdevenir una prioritat pel conjunt de les institucions o millorar la visualització de la seva utilitat social.

A més a més, durant el matí d’aquest dissabte s’han dut a terme diferents tallers i xerrades, amb l’objectiu de conèixer el marc conceptual i competencial de les polítiques locals de joventut, per tal d’identificar les principals problemàtiques i reptes d’aquestes, així com els recursos disponibles per desplegar-les.

D’aquesta manera, a l’Alberg s’ha creat un espai de trobada en un moment en què s’està iniciant l’elaboració del nou Pla nacional de joventut de Catalunya. Un pla que pretendrà ser una eina capaç d’adaptar-se als canvis i de donar resposta a les noves necessitats i demandes de les persones joves i del seu entorn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp