Josep Ardila

La Mare de Déu de la Serra podrà sortir en processó a les festes del 2016

L'estudi realitzat a la imatge conclou que no pateix danys severs i que el seu estat és òptim

L’estat de la imatge de la Mare de Déu de la Serra és òptim per poder sortir en processó a les Festes de la Serra de l’any vinent. Així ho ha determinat l’exhaustiu estudi geofísic que l’empresa líder del sector Global CHM va realitzar a la imatge el passat 20 de novembre.

L’estudi va fer una prospecció mitjançant georadar, fotografia infraroja i termografia infraroja, tres tècniques mai utilitzades fins al moment en una obra d’art d’aquestes característiques i que han donat informació molt completa del seu estat de conservació.

Els motius pels quals es va optar per realitzar aquest estudi són diversos. D’una banda, calia determinar realment i de manera molt meticulosa quins eren els danys que havia patit la imatge al llarg de la història i, en segon lloc, determinar si el seu estat permetia sortir en processó a les festes de l’any vinent.

Les principals conclusions de l’estudi deixen clar que la imatge presenta un bloc homogeni que mai ha estat trencat, i on només presenta anomalies a la part superior de la figura, a la cara de la Verge i al braç del nen Jesús, així com a la part inferior degut a les variacions que s’hi han fet quan s’ha reenganxat la imatge de la peana. Aquestes anomalies detectades no desvirtuen l’estat general de la imatge i per tant és òptim per poder sortir del santuari.

Així, gràcies a aquest estudi, es pot concloure que la imatge de la Mare de Déu de la Serra mai ha patit danys severs i que es troba en un estat de conservació millor del que s’havia previst inicialment. Tot i que pateix certes anomalies estructurals, no són molt greus. L’estudi destaca, de fet, que «les petites anomalies no suposen un greu problema per la integritat de la imatge» i que «la major preocupació seria la zona de fissura del coll de la Verge».

La comissió organitzadora doncs, amb les conclusions de l’estudi, ha decidit que no hi ha motius pels quals la imatge no baixi en processó a les Festes de l’any 2016. Ara bé, per garantir-ne la seva seguretat i perquè la imatge pugui baixar en les millors condicions, s’estan cercant sistemes avançats perquè no pateixi com desperfecte.

La processó de baixada de la imatge es farà el 8 de setembre i la de pujada el dia 9. A principis del mes de gener es donarà a conèixer el seu recorregut.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp