Xavier Lozano

La Parròquia de l’Espluga arranjarà la teulada de la Sala Parroquial

El nou rector no descarta dessacralitzar-la per trobar-li nous usos

La Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga iniciarà l’any vinent les obres d’arranjament de la teulada de la Sala Parroquial, un dels edificis annexos a l’església Nova, que juntament amb la resta del temple, presenta problemes com goteres i mal estat del sostre. Ho ha anunciat el nou rector de la Parròquia, Mn. Evarist Gómez, com a pas previ a les obres que s’hauran de fer al temple per evitar el seu ensorrament. Segons el capellà, en qüestió de mesos els tècnics del Departament de Cultura que estan avaluant els danys estructurals de l’edifici haurien de donar a conèixer el projecte que s’haurà de tirar endavant si es vol evitar que empitjori la situació i s’arribi a un perill real d’esfondrament. Fa un any i mig que s’estan fent els estudis tècnics per trobar una solució.

Una opció: ‘dessacralitzar l’església Nova’
Mn. Evarist Gómez no ha descartat de la opció de dessacralitzar l’església Nova per convertir-la en un equipament per a altres usos com a possible sortida a la necessària restauració de l’edifici. “Si es fa una actuació és perquè l’edifici s’utilitzi”, ha insistit, ja que actualment només funciona pels enterraments, la capella del Santíssim està abandonada i la Sala Parroquial s’usa en dies puntuals. En el seu moment, a finals del segle XIX, l’Espluga va decidir que necessitava dues esglésies, però ara “no són necessàries”, ha dit. Amb tot, però, Evarist Gómez ha defensat la importància de sentir-se “continuadors d’un poble i d’una història” que en el seu moment “va projectar aquesta església” que ara “és un patrimoni de tots”. Per fer-ho possible però, cal “fixar-se en el bé comú” d’aquest edifici i buscar-li un futur per tal de conservar-lo.

Obrir l’església Vella al turisme
El nou rector veu viable reobrir l’església Vella al turisme, com li ha demanat l’Ajuntament, si queda clara “la manera, amb quin personal i amb quin tipus de manteniment” i en funció de les obres que s’hagin de fer. El temple va tancar-se a les visites turístiques amb l’arribada de Mn. Josep M. Pairot, que mai ho va veure bé. Ara l’Ajuntament vol incorporar-lo a la nova Ruta Templera i Hospitalera que es posarà en marxa l’any vinent. El nou capellà no ha volgut confirmar si ho permetrà perquè abans vols saber “amb quins mitjans” es vol tirar endavant el projecte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp