Taller AVALL

La restauració de la imatge de Santa Maria es presentarà aquest diumenge

Els treballs duts a terme sobre aquesta talla de fusta han permès datar aquesta obra a mitjan segle XIV

La imatge de Santa Maria de Montblanc ha estat restaurada. Els treballs realitzats sobre la popularment coneguda com a «Mare de Déu del cor» han anat a càrrec del Taller AVALL de Reus, sota la supervisió del departament de patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Ara, un cop enllestida la restauració, aquest diumenge, 30 de desembre, a les 11 h, es farà la presentació i benedicció de la restaurada imatge. L’acte consistirà en la benedicció de la imatge, la celebració d’una missa d’acció de gràcies i els parlaments dels representants institucionals i dels tècnics que han dut a terme la restauració.

El procés ha consistit en la pràctica d’anàlisis científics de l’extracció de mostres puntuals, anàlisis dels pigments, estratografia de capes i SEM sobre les mostres. La peça també ha estat sotmesa a la inflació de llum ultraviolada que ha posat al descobert molts repintats i danys provocats per la història tortuosa de la peça. A part dels anàlisis realitzats s’ha procedit a la neteja de la peça, per tal d’eliminar els repintats i retornar la llum original a la policromia barroca.

Després de dos mesos d’anàlisis i treball s’ha establert que aquesta talla de fusta policromada de 2,35 metres d’alçada i amb un pes de 158 kg pertany al gòtic d’aproximadament meitats del segle XIV gràcies a les mostres extretes de la policromia i a l’estudi de la fusta. Aquesta informació ha estat una gran descoberta, ja que fins al moment les aproximacions històriques que s’havien fet situaven la peça al segle XVI. La datació, a partir de les anàlisis, ha despertat un gran interès per la gran rellevància que li ha donat a la imatge.

El projecte ha estat finançat majoritàriament per la Parròquia de Santa Maria de Montblanc amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montblanc, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

La imatge de Santa Maria presideix l’església de Santa Maria la Major de Montblanc. És una magnífica talla de fusta, excepcional per la seva factura i elegància, i que ha sobreviscut a les reiterades destruccions del temple montblanquí.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp