Ràdio Montblanc

La Riuada Solidària completa l’abonament als afectats dels més de 150.000 euros recaptats

Un total de 57 projectes, entre l’Espluga i Montblanc, han estat beneficiaris

La Riuada Solidària al Francolí ha culminat en les últimes setmanes l’abonament dels ajuts als afectats pel desastre natural, per un import global de 152.396,01 euros, el total dels que es van recaptar a través de donacions i activitats solidàries. Un total de 57 projectes, entre l’Espluga i Montblanc, han estat beneficiaris d’aquests ajuts, ja que cinc van ser descartats durant la tramitació, per diverses causes. El procés s’hauria d’haver finalitzat el passat 22 d’octubre, un any després dels fets, però s’ha endarrerit a causa dels confinaments per la pandèmia i les pròrrogues sol·licitades per alguns afectats.

Els primers ajuts, que s’havien considerat més urgents per un import de 10.000 euros cadascun, ja s’havien distribuït l’abril del 2020 als cinc negocis que havien resultat greument afectats de l’Espluga de Francolí, on hi ha hagut un total de 36 projectes beneficiats, ja que dos dels triats el juliol passat han renunciat als imports adjudicats.

Els darrers pagaments s’han fet aquest mateix mes de maig amb els últims tres imports, d’un total de 16.797,55 euros, destinats sobretot a dues comunitats de regants. La tercera ja havia rebut els diners fa uns mesos. Per qüestions legals, de fet, la Riuada a l’Espluga havia de tancar comptes abans del 31 de maig. Avui mateix, doncs, dona per finalitzada la seva activitat econòmica, per a la qual ha comptat amb el suport de la Fundació Indicis.

Tal com estipulaven les bases, a l’Espluga, un total de 1.647,54 euros, han estat lliurats a l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de l’Espluga. Amb això, la iniciativa ha culminat el repartiment dels 108.875,01 euros que va recaptar en els mesos posteriors a la riuada.

A Montblanc ja s’havia completat a final de 2020 la distribució dels 43.521 euros que s’hi van recaptar. Allà, van ser 24 els projectes beneficiats inicialment, tot i que al final tres van caure, ja fos per falta de documentació o perquè hi van renunciar. Els 6.504,38 que van sobrar es van lliurar, tal com fixaven les bases, a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Montblanc.

Una exposició aquest estiu per acomiadar La Riuada Solidària
La Riuada Solidària a l’Espluga treballa encara en un darrer projecte: Una exposició permanent a l’edifici de recepció de les coves, just al costat de l’anomenada Zona Zero, que repassarà els antecedents del desastre de l’octubre del 2019, i recordarà tant els efectes d’aquella nit com la riuada de solidaritat que es va produir després.

La mostra, que compta amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga, s’ha endarrerit a causa del confinament dels últims mesos i d’alguns entrebancs tècnics i econòmics, però es confia que pugui ser una realitat al llarg d’aquest estiu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp