Arxiu

L’ACA adjudica la redacció del projecte d’abastament d’aigua a la Conca

També afecta a la Segarra, l'Urgell i l'Anoia

L’Agència Catalana de l’Aigua ha adjudicat aquest dimecres el contracte per a la redacció del projecte constructiu per a l’abastament d’aigua a les comarques de la Conca de Barberà, la Segarra, l’Urgell, i l’Anoia. Aquest pas permetrà que les obres es facin durant el 2016 i les previsions són que l’obra pugui estar enllestida el 2017. L’import d’adjudicació ha estat de 208.725 euros (IVA inclòs) i el contracte té una durada de 5 mesos, i s’ha fet amb l’empresa AQUATEC.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va presentar al gener de l’any passat la nova proposta per tal d’abastir d’aigua de boca del canal Segarra-Garrigues llargament reivindicat pels municipis afectats.

A la Conca de Barberà es veuran beneficiats per aquesta obra fins a vuit municipi. Són els pobles de Conesa, Forès, les Piles, Llorac, Passanant, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb.

El projecte es remunta a 2008, quan l’ACA va construir la potabilitzadora de Ratera, amb un cost de 8 milions d’euros, per abastir una quarantena de municipis de la zona amb aigua provinent del canal Segarra-Garrigues. El 2009, l’ACA i Aguas de la Cuenca del Ebro (Acuaebro), dependent de l’Estat, signen un conveni per construir una nova xarxa d’abastament. El pressupost era de 32 milions d’euros (més IVA), dels que Acuaebro havia d’aportar 15,5 milions, provinents de Fons de Cohesió europeus.

A partir de 2009, l’ACA redacta el projecte, però Acuaebro no el licita perquè exigeix un aval bancari a l’ACA per la seva part de finançament. La Generalitat considera “materialment impossible” satisfer aquesta condició, que no estava prevista inicialment en el conveni.

L’obra es va ajornant fins que, el 2013, es fa evident que no es podrà executar en els terminis previstos. Finalment, l’Estat decideix canviar el destí dels Fons de Cohesió i la Generalitat decideix elaborar un nou estudi i redimensionar el projecte, ja que els municipis de la Vall de Riucorb se’n desinteressen i els de la Vall del Llobregós troben altres solucions alternatives.

El nou projecte presentat al gener de 2014 disposa d’un nou punt de captació d’aigua, directament del quilòmetre 21 del canal Segarra-Garrigues. La xarxa tindrà un traçat més directe, sense passar pel Riucorb, amb nous dipòsits més petits, ajustant diàmetres, cabals, materials i preus, i optimitzant la xarxa de la Conca de Barberà. Igualment, s’ajorna el nou ramal de Guissona i l’ampliació de l’ETAP (estació de tractament d’aigua potable). En total 110 quilòmetres per abastir 32 municipis. El pressupost estimat és de 18 milions d’euros, menys dels 30,2 milions d’euros que costava el projecte inicial.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp