Ràdio Montblanc

L’Ajuntament de Montblanc aprova inicialment un pressupost de 9,7 MEUR per l’exercici 2019

La proposta dels comptes va ser avalada pels 8 regidors d'Agrupament Catalanista de Montblanc i els 5 vots contraris dels grups de l'oposició

Montblanc ha aprovat inicialment el Pressupost per a l’exercici 2019. Un pressupost que ascendeix als 9 milions 728 mil euros. Pel que fa a Aigües de Montblanc, el pressupost per al 2019 és d’1’5 MEUR, mentre que pel Consorci del Museu s’han pressupostat 97.571 euros. El Pressupost per a l’exercici 2019 es va aprovar inicialment en la sessió plenària celebrada ahir a la nit amb el suport dels 8 regidors d’Agrupament Catalanista de Montblanc. L’oposició, en canvi, es va mostrar crítica, sobretot, amb les inversions, qüestionant el fet que s’aposti en excés per la compra d’immobles.

Del pressupost 2019 de Montblanc, destaquen les inversions, amb una partida total d’ 1’2 MEUR, dels quals, 916.000 euros pagats amb fons propis de l’Ajuntament. Una part important, 470.000 euros, es preveu que vagin destinats a l’adquisició de terrenys i 80.000 euros per a la compra d’immobles de la muralla, a més de 250.000 euros per a fer obres a les muralles.

D’altra banda, es preveu la pavimentació de la Muralla de Santa Tecla per 140.000 euros, dels quals, 53.000 euros serien finançats a través de la Diputació de Tarragona i 87.000, amb fons propis. També es destinen 49.000 euros per l’enderroc de Cal Contijoch.

Dels pressupostos 2019, també destaca l’increment de l’import de vehicles de tracció mecànica, la taxa d’escombraries (per un augment del cost del servei). També incrementa la taxa d’estacionament de vehicles i es preveu un petit augment de la taxa d’ocupació de terrasses.

Pel que fa a les despeses, un 75% són despeses de personal, amb un increment del 2,5%; despeses corrents i pagament de deute.

Davant d’aquesta proposta, el regidor de la FIC, Toni Gutiérrez, va ser especialment crític. Va celebrar, d’una banda, la bona situació econòmica de l’Ajuntament i que la despesa de personal s’incrementi, però va ser molt dur amb les inversions. Concretament, va criticar que el 70% es destinés a enderrocs i muralla. A més, es va sorprendre que als pressupostos no s’hagi previst cap partida referent a la piscina coberta i va titllar l’alcalde de mentider.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va intervenir per explicar que aquest proper any 2019 hi haurà el pla d’equipaments esportius, per la qual cosa, s’està treballant per redefinir el projecte, amb previsió d’aprovar-lo al febrer i poder fer la sol·licitud per rebre aquesta subvenció i poder fer la piscina coberta cara el 2020.

Des del PDeCAT, Marc Vinya va estar d’acord en les valoracions fetes des de la FIC en el vessant de compra de patrimoni. D’altra banda, va valorar molt positivament la pavimentació de la muralla de Santa Tecla, tot i que va opinar que s’hauria pogut fer abans. A més, va assegurar que el seu grup trobava a faltar alguns projectes, com el camí escolar, el Pont Vell o la piscina coberta, tot i que en aquest últim cas, Vinyes va posar èmfasi en la necessitat de fer, primerament, un estudi de viabilitat per no generar més frustracions:

Al seu torn, l’alcalde Josep Andreu va aclarir, en referència a la creació del camí escolar, que s’havia produït una reunió amb AMPA i escoles i que s’havia acordat que, primerament, s’acabarà el carrer Senan.

Des de la CUP, Roger Sosa va criticar aspectes com la no participació dels grups de l’oposició en l’elaboració dels pressupostos o la no existència de pressupostos participatius. També va apostar perquè l’Ajuntament de Montblanc apostés per la banca ètica, i va criticar que el 50% de les inversions s’havien anat variant sobre la marxa. A més, va fer notar que la CUP té un altre criteri en la protecció de patrimoni i que, per exemple, en el cas de Cal Contijoch, el seu grup apostaria per preservar-lo i dotar l’edifici d’algun ús en comptes d’enderrocar-lo.

Finalment, el Pressupost General de la Corporació per a l’exercici 2019 va quedar aprovat inicialment per 8 vots a favor de l’equip de govern i 5 en contra per part dels 2 regidors de la CUP, els 2 del PEDeCAT i 1 de la FIC.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp