Joan López / laConcaDiari.cat

L’Ajuntament de Montblanc s’oposa al 155 i a la detenció dels Jordis amb l’abstenció de la FIC

La Federació d'Independents de Catalunya argumentava que «la nostra candidatura és un projecte municipalista»

L’Ajuntament de Montblanc s’ha sumat als consistoris catalans que aquesta setmana han aprovat mocions en contra de l’aplicació de l’article 155 i per demanar l’alliberament dels presidents de l’ANC i Òmnium. En una sessió extraordinària celebrada aquest dimecres 25 d’octubre, el Ple municipal ha aprovat els dos textos amb el vot a favor dels 8 regidors d’ERC-ACM, els 2 regidors de la CUP, els dos regidors del PDECat i l’abstenció de l’únic regidor de la FIC.

La sessió ha estat marcada per les diferències entre l’alcalde, Pep Andreu (ERC-ACM) i Toni Gutiérrez, regidor de la FIC. De fet, Gutiérrez anunciava, inicialment, que intervindria un sol cop per explicar els arguments de la doble abstenció de la seva formació. D’aquesta manera, explicava que «la meva candidatura és un projecte municipalista plural del qual en formen part persones que estan a favor i en contra del que està fent el Govern de la Generalitat o del que està fent el Govern de l’Estat, qualsevol persona de Montblanc en pot formar part. L’abstenció és per respecte a la diversitat de la nostra candidatura» però puntualitzava que «a títol personal crec que ni l’aplicació de l’article 155 ni la DUI (Declaració Unilateral d’Independència) és el més convenient».

La intervenció de Gutiérrez ha estat resposta per l’alcalde que li recordava que «es tracta d’una moció -la primera que se sotmetia a votació a l’ordre del dia- perquè no intervinguin l’autonomia de Catalunya» i afegia que «no puc estar més en contra de la intervenció perquè suposa tornar al franquisme, no parlem d’autonomia o independència, no accepto la teva intervenció de cap de les maneres». Andreu deia al regidor de la FIC que «espero que recapacitis perquè amb el teu discurs estàs acceptant el retorn al franquisme, estic molt decebut. Crec que és un discurs per votar ‘no’ i no pas una abstenció».

El regidor de la FIC es defensava afirmant que «hi ha un desafiament amb diversitat d’opinions» i es mostrava preocupat «perquè darrerament discrepar o estar a favor de determinades coses comença a ser perillós. Si algú discrepa és un fatxa o un unionista»

Des del PDECat, Cesc Viñas, apuntava que «estem arribant al final d’un camí processista de set anys i esperem que el nostre govern faci el pas endavant que tots esperem».

Laura Aluja, regidora de la CUP qualificava d’«humiliant» l’aplicació de l’article 155 i recordava que la Constitució «va estar redactada per set homes al costat d’una habitació plena de militars que ho controlaven. Aquesta Constitució no val per a res». Aluja afegia que «aquesta intervenció és humiliant com ho és l’empresonament de Sánchez i Cuixart, la intervenció dels Mossos d’Esquadra o la dels mitjans de comunicació». La regidora considerava també que «convertir el Parlament en una institució de fireta amb dret a veto de Rajoy és riure’s de la sobirania de les nostres institucions i ens demostra que no hi ha diàleg possible».

Sobre la moció per rebutjar l’empresonament dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Cesc Viñas, del PDECat, apuntava que «el passat 15 d’octubre es complien 40 anys de la llei d’amnistia general. Ara, 40 anys després, hi torna a haver presos polítics.

Des de la CUP, Laura Aluja, recordava que la jutge Lamela «ha condemnat a 60 anys de presó a joves d’Alsasua per una baralla amb la Guàrdia Civil». Aluja es preguntava que «si Sànchez i Cuixart són a la presó i no hi són per política, perquè hi són?». La regidora considera que no hi ha llibertat de manifestació i discrepava del regidor del PDECat afirmant que «sempre hi ha hagut presos polítics com sindicalistes, vaguistes, piquets o membres de partits il·legalitzats».

Pep Andreu, alcalde de Montblanc, destacava «l’absència de violència» en el procés: «ho hem fet tot amb un somriure, sense trencar cap vidre i ara, les sentències per desenvolupar ideals són més fortes que si s’hagués emprat la violència». Andreu afirmava que «des del 2010 hi ha tot un corpus judicial que no es decanta cap a la Constitució sinó cap a l’ideari del PP. La justícia no té imparcialitat» i comparava l’Estat espanyol amb Turquia. L’alcalde afegia que amb els empresonaments i amb l’aplicació de l’article 155 «Europa no podrà assimilar la manca de democràcia de l’Estat espanyol».

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp