Josep Ardila

L’Ajuntament vol enderrocar el Kursaal per refer part de la muralla i el portal de Sant Francesc

S'ha presentat un projecte a l'1% cultural per valor de 750.000 euros

Montblanc ha presentat un projecte a l’1% cultural del Ministeri de Foment per enderrocar l’edifici del Kursaal i reconstruir el Portal de Sant Francesc. El projecte, valorat en 750.000 euros, pretén recuperar part de la muralla a la plaça de Sant Francesc i el portal d’entrada al carrer Major.

Les excavacions que es realitzin quan es tiri a terra l’edifici, permetrà també veure els fonaments d’una torre que estaria a tocar de la situada al carrer Jaume II i que també es vol reconstruir per fer el portal, que es faria a semblança del de Sant Antoni, situat a l’altre extrem del carrer Major.

De fet, uns dibuixos de l’historiador Ramon Cantó i Espinach, trobats a l’Arxiu de la Corona d’Aragó fa uns mesos, han sigut determinants per tirar endavant el projecte, ja que confirma l’existència del portal que ara es vol reconstruir.

El projecte es tirarà endavant si arriba la subvenció de l’1% cultural. De moment, s’ha arribat un acord amb els propietaris de l’edifici del Kursaal i amb una de les cases adjacents, que s’hauran d’enderrocar per refer el portal i un tram de muralla. Això permetrà també habilitar un nou tram del pas de ronda i completar així pràcticament la meitat de la recinte emmurallat.

El pressupost és de 750.000 euros, dels quals l’Ajuntament hauria d’aportar una tercera part. L’adquisició d’immobles seria de 350.000 euros, però condicionat per uns recursos econòmics pendents i per una ajuda que s’ha demanat a la Generalitat de Catalunya.

El següent pas serà parlar amb el Departament de Patrimoni i esperar la resolució de la convocatòria, que es coneixerà en un parell de mesos.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp