ACCB

L’Arxiu de la Conca ingressa el fons documetal de la Cooperativa de Barberà

Es tracta d'un fons de gran valor històric

L’Arxiu COmarcal de la Conca de Barberà ha ingressat el fons documental de la Cooperativa de Barberà de la Conca, un fons de gran importància per la comarca i també a nivell nacional.

Barberà de la Conca és capdavanter en el naixement del cooperativisme ja que la seva va ser la primera cooperativa de l’estat espanyol. El fons està format per 56 metres lineals i 175 caixes de documentació generada entre els anys 1894 i 2000. En aquest arxiu hi ha la documentació fundacional, bona part de les actes i gran part de la correspondència. També s’ha conservat la documentació comptable, com ara els llibres de caixa o els inventaris i els balanços. A més a més, hi ha documentació referent a la seva activitat, i en sobresurten llibres de collites, també de comptes personals i altra documentació relacionada amb la comercialització del vi o dels adobs.

D’altra banda, subratllar que a més existeix documentació dels serveis que prestava l’esmentada Societat, com ara el cafè, la biblioteca o els serveis mèdics. Val a dir que dels anys 1894 a 1938 existeix un primer inventari confeccionat, entre d’altres, per Dolors Juliano; per bé que, una vegada els membres de l’Arxiu Comarcal han verificat el total de fons documental, no és del tot complet.

Josep M. Porta, director de l’Arxiu, explica que aquest patrimoni documental té un gran valor històric i cultural i que per això, el fons documental es custodiarà en les millors condicions de conservació i instal·lació, adaptades a cada tipus de document; tot i que aquesta no podrà ser del tot correcta ni definitiva fins que es dugui a terme l’ampliació de l’Arxiu Comarcal.

El fons es coneixerà amb el nom de Fons de la Cooperativa Agrícola de Barberà i serà inclòs al quadre de fons de l’Arxiu Comarcal. A més, un cop catalogat i ordenat, també es digitalitzarà perquè es pugui consultar a través d’Internet.

Dia Internacional dels Arxius
Aquesta dimarts es commemora el dia dels Arxius, i el de la Conca de Barberà farà diverses activitats al llarg de la setmana. Aquest dijous i divendres hi haurà visites guiades i jornada de portes obertes a l’Arxiu, i diumenge dia 14 de juny es farà una xerrada al Museu Comarcal. Concretament es farà un acte de record a Ramon Cantó i Espinach, cronista de Montblanc. Josep Maria Porta explica que “s’ha digitalitzat la seva història inèdita de Montblanc, que d’aquí poc temps serà accessible a internet”.

Es tracta d’una història de prop de mil pàgines, molt vàlida pel segle XIX, l’època que ell va viure. També inclou els dibuixos que va fer, com el del claustre de Sant Francesc, a partir del qual es va fer la restauració de l’edifici que es va inaugurar l’any passat. L’acte es farà aquest diumenge a les 12 del migdia al Museu Comarcal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp