L’Arxiu Tarradellas de Poblet incorpora el fons Josep Fornas

Fornas va ser l'home de confiança del president Tarradellas durant la seva època a l'exili

L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet ha incorporat el fons de Josep Fornas i Martínez. El fons Josep Fornas, que va ser un dels principals col·laboradors del President Tarradellas entre 1960 i 1976, conté documentació sobre la seva activitat política i d’editor.

En aquest fons s’hi troba la documentació oficial de la seva etapa de diputat al Parlament, correspondència personal i amb diferents personalitats; anotacions personals que guardava ordenades en carpetes classificades per anys; reculls de premsa sobre diferents temes polítics i dietaris de diferents èpoques de la seva vida.

Al fons hi ha tota la documentació de l’Editorial Pòrtic, fundada per Josep Fornas amb la col·laboració inicial de Rafael Tasis i Marca. També conté una col·lecció de fotografies personals i de la seva activitat professional i política; així com la biblioteca personal, que va reunir al llarg de la seva vida, i que fa palesa la seva curiositat literària, històrica i humanística. Hi és ben representada pràcticament tota la literatura universal, particularment els clàssic llatins i grecs, i les literatures francesa, castellana i catalana.

Josep Fornas va ser l’home de confiança del president Tarradellas durant la seva època a l’exili. Era la peça clau que servia d’enllaç entre els exiliats i els que seguien a Catalunya. Un home republicà, lluitador antifranquista i activista cultural. La directora de l’Arxiu Tarradellas, Núria Gavarró, ha explicat a Ràdio Montblanc que el seu fons és d’una gran importància per conèixer aquesta part de la història.

Núria Gavarró, directora de l’Arxiu Tarradellas del Monestir de Poblet

A l’acte, que es va celebrar aquest dimecres a Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona, i van intervindre la directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, Núria Gavarró; el que va ser secretari general de la Presidència i conseller de Governació durant la presidència de Josep Tarradellas, Josep M. Bricall; i, l’historiador i autor de la biografia de Josep Fornas, Joan Esculies.

També hi van assistir el Pare Abat de Poblet, Octavi Vilà; el president de la Fundació Josep Irla i exconseller de Cultura, Joan Manuel Tresserres; l’exconseller de Finances, Antoni Castells; el president de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), Narcís Serra; i representants de la família de Josep Fornas.

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook