Roger Griñó

L’Associació Medieval presenta un nou drac articulat de 8,5 metres

Es va presentar dissabte i s'estrenarà a la representació de la Llegenda de Sant Jordi

L’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi va presentar, dissabte al vespre, el nou drac de la Setmana Medieval, en un acte a l’església de Sant Francesc de Montblanc al qual van assistir més de 300 persones. El drac és un dels més grans de Catalunya i està articulat en diferents parts del cos, per incrementar-ne la versemblança i les possibilitats teatrals. Mesura 8,5 metres de longitud i 4 metres d’alçada, i compta amb un sistema articulat a les cames que fa que es moguin mentre avança, portat per dues persones. Les ales són abatibles, i el coll, la mandíbula i la cua també són articulats, amb l’objectiu d’augmentar-ne el realisme.

En el procés de construcció del nou drac encarregat per l’Associació Medieval hi han participat quatre empreses catalanes: Ovni Medialab (direcció del projecte), Protopenedès (modelat), Ferroluar (disseny i construcció de l’esquelet) i Quagga (modelat, escultura i pintura). El projecte ha inclòs un extens estudi morfològic inspirat en fauna real -potes d’aus, dents de cocodril, etc.- i fins tot dinosaures per realitzar esbossos a mà i posteriorment renders en 3D abans d’iniciar-se la construcció.

Aquest drac s’estrenarà durant l’espectacle més emblemàtic de la festa, la Representació de la Llegenda de Sant Jordi el proper 22 d’abril, on hi apareixerà cada any. Joan López, president de l’Associació Medieval, explica: “El drac culmina el redisseny escenogràfic i artístic de la representació, iniciat fa tres anys, en el qual s’han inclòs entre altres el mapping sobre la muralla. Alhora, és una forma de celebrar el trentè aniversari de la festa, amb la renovació d’un dels elements més simbòlics de la seva iconografia”. I hi ha afegit: “Esperem que es converteixi en un símbol. Tenim un drac únic per a una festa única”. Davant l’emoció i expectació dels assistents a la presentació, expresidents de l’Associació Medieval van córrer la cortina darrera la qual s’amagava la impressionant bèstia.

Suport institucional al projecte
El projecte de construcció del nou drac ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Montblanc i la conselleria de Cultura de la Generalitat. Durant la presentació del nou drac, Joan Olivella, diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona ha destacat “la força que empeny aquesta festa, i l’esperit cultural que vibra a Montblanc”.

De la seva banda, l’alcalde Josep Andreu ha instat l’Associació Medieval a ser “més agosarats i folls. Sant Jordi i el drac ens ajuda a traspassar fronteres”. El delegat del Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, considera que projectes com aquest “sols són possibles quan la gent de les entitats culturals tiren endavant i fan que la sang de la cultura catalana no s’aturi”. A l’acte van assistir-hi també el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i regidors del consistori montblanquí.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp