Sílvia Romero

L’atenció als ciutadans ha de ser «la brúixola de l’Ajuntament»

Agrupament Catalanista ha celebrat el seu míting final de campanya a Sant Francesc, que s'ha omplert de gent

Aquest divendres 22 de maig a les 8 del vespre, Agrupament Catalanista de Montblanc ha celebrat el seu acte de final de campanya a l’antiga església de Sant Francesc, davant de més de 250 persones. L’acte ha començat amb l’actuació de Mercedes Loperena que ha tocat algunes peces musicals. Tot seguit, els presentadors han donat pas a l’espluguí Ferran Civit, exmembre del secretariat nacional de l’ANC i coordinador de la Via Catalana 2013. Civit ha començat destacant la llarga trajectòria política de Josep Andreu, «el Pep porta quasi 40 anys treballant pel país i per la independència», ha dit. També ha remarcat la importància de la recuperació del patrimoni montblanquí, sobretot de les muralles que, segons Civit, «és un patrimoni de gran importància per Catalunya». Per acabar, ha animat a la gent a donar suport a Agrupament Catalanista perquè «l’Ajuntament de Montblanc ha de ser el primer en proclamar la república catalana».

Seguidament, hi ha hagut els parlaments dels set primers membres de la llista, que són els que entrarien al consistori si el partit obtingués els mateixos resultats que ara fa quatre anys.
El número 7 de la candidatura, Oriol Pallissó, ha dit que creu molt en aquesta llista i hi confia plenament. Creu que s’ha de seguir treballant per les festes del poble i diu sentir-se preparat per assumir aquest repte, «vinc d’una entitat (Barjaula) que m’ha ensenyat moltes coses». Pallissó ha recordat que Agrupament Catalanista vol crear noves festes a la vila ducal, consolidar l’Acampada Jove i celebrar cada 10 anys les festes de la Serra, no cada 25 com fins ara. També ha elogiat la bona feina de Joan Mogas, regidor d’esports de l’última legislatura, i ha dit que «molts pobles de 7000 habitants voldrien tenir els equipaments esportius que tenim nosaltres». Joan Casellas, actual regidor i número 6 de la candidatura, ha destacat la feina feta en els últims quatre anys pel que fa al medi ambient. Ha proposat crear una ruta verda a la llera del riu Francolí que vagi de la Sallida a la Font de la Ceba. També ha dit que si els nous ajuntaments de l’Espluga de Francolí i Vimbodí i Poblet ho volen, es pot treballar conjuntament per fer una gran ruta verda que uneixi els tres municipis. Casellas també ha repassat altres accions dedicades a la ciutadania que s’han dut a terme en aquesta legislatura, com el curs de català per nouvinguts o les ajudes a les persones amb una situació econòmica més difícil.

El següent a parlar ha estat Jordi Albalat, regidor de Cultura, Festes i Joventut d’aquesta legislatura i número 5 de la llista. Albalat ha començat afirmant que «presentem una candidatura molt preparada que barreja experiència i joventut» i que aposta per «sumar» per la cultura. Ha destacat que a Montblanc gairebé cada cap de setmana hi ha un acte cultural programat i això és gràcies al gran teixit d’entitats de la vila. Sobre el Centre Cultural Anselm Turmeda ha dit que «els que diuen que el claustre és una capsa buida per desprestigiar-lo, potser els hauríem de recordar tot el que s’hi ha fet», com les tres fires de tardor, un festival de música a la fresca, etc. Tot i les moltes activitats culturals que, diu, trobem a Montblanc, Albalat creu que s’ha de crear una programació estable i diversa per fer del poble el referent cultural de les comarques del sud de Catalunya.

La número 4 de la llista, Silvia Lafebre, ha estat l’encarregada de parlar d’economia. Ha defensat un model de poble «transparent i participatiu» i aposta per seguir treballant pel desenvolupament econòmic de Montblanc. També creu que aquesta legislatura ha de ser la de la justícia social i que, a més, s’ha de treballar més i fer més cas a les pedanies, ja que «treballar junts ens fa grans». Ariadna Ferrer, regidora de turisme i número 3 a la llista, està satisfeta perquè «s’han complert molts dels objectius marcats fa 4 anys». En el seu discurs ha fet moltes propostes de cara al futur de la vila i creu que es pot oferir als visitants molt més patrimoni que el medieval; com patrimoni prehistòric, gastronòmic o natural. Ferrer ha estat l’encarregada de fer referència a la nova agrobotiga i centre de recepció dels visitants que s’està construint a l’edifici del Sindicat, on, segons ella, s’ha de situar l’aparador perquè el visitant conegui l’amplia gamma de productes, art i patrimoni que hi ha al poble. Referent a la ruta europea de Sant Jordi reconeix que és un repte molt ambiciós, però no impossible. Ferrer ha passat el torn de paraula a Francesc Benet, primer tinent d’alcalde d’aquesta legislatura.

Benet ha dit que «s’ha de combinar el Montblanc històric i patrimonial amb el Montblanc més modern», per això ha repassat accions que s’han dut a terme com la renovació de l’enllumenat, l’arranjament de carrers (que es preveu que acabi al setembre), la futura ampliació de l’Arxiu Comarcal o, fins i tot, fer un auditori o una piscina coberta a la vila, sempre que els montblanquins en donguin el vistiplau en una consulta popular. Ha defensat el polígon industrial de CIMALSA i la construcció del túnel del Coll de l’Illa i, en referència a aquests dos temes, s’ha dirigit a la CUP dient que «es deixin de romanços». També ha remarcat el suport de l’Ajuntament a la causa independentista i a les institucions catalanes.

Del govern d’unitat n’ha dit que «ha estat el govern de la concòrdia que ha permès treballar més i millor pel poble». Després del parlament de Benet s’ha projectat un missatge de Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic i president de l’Associació de Municipis per la Independència, on destacava l’important paper de Montblanc en la causa independentista i demanava de forma clara el vot per Agrupament Catalanista de Montblanc.

Per cloure l’acte, l’alcaldable Josep Andreu ha fet un breu resum de les mobilitzacions que s’han viscut a Catalunya en els darrers anys i ha defensat que montblanquinisme i catalanisme han anat sempre junts. També ha volgut dedicar uns minuts a agrair i elogiar la feina feta pels dos regidors d’Agrupament Catalanista que no repeteixen a la llista. Primer s’ha dirigit a Judit Casals, a qui ha agraït que deixi els comptes de l’Ajuntament «completament sanejats» i «ha contribuït a superar els moments difícils a nivell econòmic i a fer que Montblanc vagi a velocitat de creuer». Després ha recordat que Joan Mogas ha estat l’artífex de les millores a tots els equipaments esportius de la vila. Andreu també ha parlat de la figura que volen posar en marxa: el defensor del ciutadà. Com ja van anunciar Agrupament Catalanista vol que el Doctor Jaume Farré sigui qui ajudi als membres del consistori a escoltar i atendre tots els ciutadans, ja que l’atenció als ciutadans ha de ser «la brúixola de l’Ajuntament».

Durant el seu discurs Andreu ha dit que Montblanc ha de ser molt més que la ciutat medieval de Catalunya, segons ell, la capital de la Conca de Barberà ha de ser una vila industrial, on es creiin llocs de treball i que ha d’estar més ben comunicada. Per això aposta pel túnel del coll de Lilla i la finalització de l’A-27. Com ja ha defensat en altres ocasions, diu que Montblanc ha de tornar a exercir la capitalitat de la Conca de Barberà i que, per tant, els montblanquins han d’ocupar els llocs de responsabilitat del Consell Comarcal i de la Diputació. «No pot ser que el Consell Comarcal no estigui pendent de les necessitats de Montblanc, on hi viu un terç de la població total de la comarca», afegia. Creu que el Consell ha de treballar per un model que sigui solidari amb tots els pobles de la Conca, però ha recordat que Montblanc és la capital. Per acabar el seu parlament ha demanat el vot per Agrupament Catalanista de Montblanc al·legant que «tinc ganes de seguir treballant fins ara pel poble i per Catalunya, i ser el vostre alcalde és la millor manera de fer-ho».

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp