Xavier Lozano

L’Espluga prepara un festival dedicat a la novel·la criminal

Es farà pel pont de maig i maridarà el món del vi i la novel·la negra

L’Espluga de Francolí celebrarà pel pont de l’1 de maig el primer Festival Internacional de Novel·la Criminal en català de la Conca de Barberà, titulat ‘El vi fa sang’. És el nom de la novel·la de l’escriptor espluguí Salvador Balcells, situada a l’Espluga, un dels impulsors del certamen que ara buscarà complicitats amb els teixits socials, culturals i econòmics de la població.

Una de les peculiaritats d’aquest festival és que maridarà la novel·la negra amb el món del vi, ja que molts dels actes se celebraran en cellers de l’Espluga, i es combinaran amb tastos de vins, concerts i projeccions de cinema. Aquesta setmana s’ha format la comissió executiva del Festival, convocada per l’empresa TGD Comunicació, com a impulsora, i que inclou, entre d’altres, els escriptors Joan Rendé, Salvador Barcells i Margarida Aritzeta, l’Ajuntament de l’Espluga, l’Espluga FM Ràdio, la Biblioteca Mn. Ramon Muntanyola, el Museu de la Vida Rural i el grup Treatea Teatre del Casal. La Universitat Rovira i Virgili també s’ha sumat a la iniciativa, i ara s’oferirà la participació d’altres institucions, entitats, escoltes, comerços i restaurants.

El poble d’un crim històric
L’objectiu del Festival és convertir l’Espluga en un referent cultural a nivell de país. La creació del certamen aquí té l’origen, entre d’altres motius, en el fet que l’Espluga va protagonitzar el 1899 uns dels crims populars que han fet història, la mort del cobrador d’impostos enmig d’una revolta popular a la plaça de la Vila. La història real, que s’acaba de publicar en format de llibre històric amb tots els detalls recollits per Josep M. Vallès, ha inspirat els creadors del Festival per situar aquest esdeveniment a la població. De fet, durant els dies de ‘El vi fa sang’ els carrers del poble aplegaran recreacions d’històries criminals.

Setmana ‘negra’
Els actes principals del Festival es desenvoluparan del 30 d’abril al 3 de maig, però des del dilluns 27 ja es faran activitats en una població que es transformarà per l’ocasió amb decoració als carrers, aparadors, i activitats que giraran a l’entorn de les històries criminals. Actualment només hi ha dos festivals dedicats a la novel·la criminal catalana, Andorra Negra i Tiana Negra. Aquest a més, inclourà les novel·les internacionals traduïdes al català.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp