Josep Morató

L’Espluga programa pel pont de maig el festival de novel·la negra ‘El vi fa sang’

Durant tres dies serà la capital d'aquest gènere escrit i traduït al català

El I Festival Internacional de Novel·la Criminal de l’Espluga de Francolí s’iniciarà el dia 28 d’abril i els actes principals es duran a terme de l’1 al 3 de maig. Avui s’ha fet pública la imatge corporativa, el web elvifasang.cat de la iniciativa i també alguns dels seus actes principals que combinaran el gènere literari de la novel·la negra amb els vins de la Denominació d’Origen Conca de Barberà.

El festival, que porta per nom ‘El Vi fa Sang’, inclourà un concurs de relats anomenat ‘Un cas criminal en cinc versions’, diverses taules rodones que giraran entorn de la novel·la criminal, recreacions d’històries criminals als carrers de l’Espluga, tastos de vins, concerts i projeccions de cinema. Durant els tres dies de festival es faran una vintena de presentacions de novel·les d’aquest gènere. Nombroses entitats i institucions s’han implicat en aquesta iniciativa, la comissió executiva del festival inclou, entre d’altres, els escriptors Joan Rendé, Salvador Balcells i Margarida Aritzeta, l’Ajuntament de l’Espluga, l’Espluga FM Ràdio, la Biblioteca Mn. Ramon Muntanyola, el Museu de la Vida Rural i la Universitat Rovira i Virgili.

En la presentació hi han intervingut el comissari del festival, l’escriptor Salvador Balcells, el coordinador general, Josep M. Rovira i l’alcalde de l’Espluga de Francolí i president del festival, David Rovira. Els organitzadors han assegurat que serà un aparador per les noves propostes literàries ja que el festival comptarà amb diverses presentacions de llibres acompanyades amb tastos de vins.

L’objectiu del Festival és convertir l’Espluga en un referent cultural a nivell de país. La creació del certamen aquí té l’origen, entre d’altres motius, en el fet que l’Espluga va protagonitzar el 1899 uns dels crims populars que han fet història, la mort del cobrador d’impostos enmig d’una revolta popular a la plaça de la Vila. La història real, que s’acaba de publicar en format de llibre històric amb tots els detalls recollits per Josep M. Vallès, ha inspirat els creadors del Festival per situar aquest esdeveniment a la població.

Fins ara, entre els festivals i trobades d’aquesta mena en el nostre àmbit lingüístic, només n’hi havia dos de dedicats al la novel·la criminal catalana. Es tracta d’Andorra Negra i Tiana Negra. ‘El Vi fa sang’ serà el primer festival d’aquestes característiques a les comarques tarragonines.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp