Ajuntament de Montblanc

Montblanc acollirà des d’aquest dimecres la quarta edició de la Universitat Nova Història

És la tercera vegada que la vila acull aquest esdeveniment

Montblanc acollirà, des d’aquest dimecres, per tercera vegada la quarta edició de la Universitat Nova Història. L’antiga església de Sant Francesc i el claustre acolliran les activitats d’aquesta nova edició, on la revisió de la història en serà la protagonista.

De les activitats programades aquest any, destaca la conferència inaugural, protagonitzada pel teòleg exegeta bíblic i especialista en textos egipcis Llogari Pujol, i la cloenda, a càrrec del professor de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra Hèctor López-Bofill. També hi haurà dues taules rodones i tres sessions de cinema a la fresca. A més, s’incorporen quatre espais que interaccionen amb la UNH: una sortida naturalista per l’entorn de Montblanc, un tast de vins a Mas Foraster, el taller vivencial “La sardana i la religió de les bruixes” i un concert de viola de roda i tenora protagonitzat per Marc Egea.

Durant tota la setmana també s’han previst xerrades i conferències amb personalitats de diferents àmbits, com l’exdiputat i portaveu de Súmate Antonio Baños, el president del Cercle Català de Negocis Albert Pont, l’escriptor Víctor Alexandre i el catedràtic en Relacions Internacionals per la Universitat de Miami Joaquim Roy.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu ha mostrat la seva satisfacció pel fet que Montblanc aculli l’esdeveniment, “ens agrada tot el que revisi i reafirmi la nostra història”, i ha manifestat el seu compromís “per aquest impuls de renovació de la història, en què van ser pioners Palau i Dulcet i Porter i Rovira”.

Albert Codinas, president de l’Institut Nova Història, ha explicat que l’objectiu de l’Institut Nova Història és el de “recuperar el nostre passat, perquè hi hagut una alteració i una modificació de la història amb la falsificació de documents i elements, que ja dura 500 anys”. Per a fer-ho possible, l’institut ha obert diverses línies d’investigació, com les figures de Cristòfor Colom i de Santa Teresa, la descoberta d’Amèrica, el Segle d’Or de la literatura castellana o el regne de Nàpols, entre d’altres. Codinas va voler agrair el suport que rep l’institut de l’Ajuntament de Montblanc, per la celebració de l’UNH, i de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, on s’organitza un simposi, i de persones altruistes. El director de l’Institut Nova Història ha acabat demanant “poder discutir en públic si és verídic tots aquests temes que tractem”.

I el director de la Universitat Nova Història, Jordi Bilbeny, ha mostrat la seva alegria per la celebració de la quarta edició de la UNH, la tercera a Montblanc, i per la participació de gent procedent de tot el territori de parla catalana, i ha agraït el suport de les institucions municipals en l’organització de l’esdeveniment, en què s’espera la participació d’un centenar de persones. Bilbeny ha manifestat que la UNH “es construeix a través de recerques fetes per investigadors, fonamentades amb bases, proves i documents, i on la llibertat de pensament és primordial”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp