Adifolk

Montblanc acollirà la primera Gala de l’Any d’Adifolk

Tindrà lloc el 25 de novembre i s'hi anunciarà la ciuat europea que acollirà l'Aplec Internacional del 2019

Montblanc serà l’escenari, el proper 25 de novembre, de la 1a Gala de l’Any d’Adifolk, un esdeveniment vinculat a la cultura popular catalana, i organitzat per Adifolk, l’associació per a la difusió del folklore. Durant la gala, que se celebrarà a les 18h. a l’antiga església de Sant Francesc, es distingirà la tasca cultural i folklòrica de persones i entitats. Concretament, i segons explica el president d’Adifolk, Ivan Besora, aquest nou esdeveniment lliurarà, en la seva primera edició, tres guardons dedicats a tres àmbits.

D’una banda, hi haurà el premi a la Personalitat de l’Any, que distingirà la tasca realitzada per una persona i que, enguany, serà per l’exconseller de Cultura, Lluís Puig, tal com ha decidit l’equip directiu d’Adifolk per unanimitat. La gala comptarà amb una segona categoria amb el Premi a la Federació de l’Any. En aquest cas, Besora avança que hi ha tres finalistes que ja s’han fet públics i el guanyador es donarà a conèixer el 25 de novembre durant la gala. Opten a aquest guardó la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Agrupació de Geganters de Catalunya. El tercer premi serà per al Grup de l’Any, en el qual hi ha dotze finalistes entre el centenar de grups que han participat durant aquest 2018 a les activitats d’Adifolk.

L’entrega d’aquests tres guardons serà el punt àlgid d’una gala d’aproximadament una hora i quart de durada. L’esdeveniment tindrà un format teatral i l’acció es desenvoluparà entre el passadís central de l’antiga església de Sant Francesc i l’altar, amb la projecció d’imatges, vídeos i intervencions de diverses entitats i personalitats. L’esdeveniment s’iniciarà amb una primera part festiva, amb la presència d’entitats i grups de la població; continuarà amb un repàs dels principals esdeveniments culturals i es donarà pas a la part més institucional, amb les intervencions oficials i l’entrega dels Premis Adifolk. La jornada clourà amb la proclamació del 32è Aplec Internacional 2019. «La Gala de l’Any és un esdeveniment nou que hem creat com un acte més institucional de reconeixement a les tasques de l’any, però també amb un important toc festiu», descriu el president d’Adifolk, Ivan Besora.

La Gala de l’Any d’Adifolk està vinculada amb la Capital de la Sardana a través d’un conveni que Adifolk té amb la Confederació Sardanista de Catalunya. Així,la gala se celebrarà, anualment, a la ciutat que hagi estat nomenada Capital de la Sardana i, si aquest 2018, ho ha estat Montblanc, l’any vinent la gala es farà a Perpinyà.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp