Arxiu

Montblanc acollirà la segona edició de la Universitat Nova Història

Es farà de l'1 al 4 d'agost a l'antiga església de Sant Francesc

Montblanc serà l’escenari, de l’1 al 4 d’agost, de la segona edició de la Universitat Nova Història, un esdeveniment organitzat per l’Institut Nova Història i que tindrà lloc a l’antiga església de Sant Francesc.

Durant quatre dies, passaran per Montblanc experts en la matèria per parlar i debatre entorn la falsificació i restauració de la història de Catalunya.

El curs està consta de deu ponències a càrrec de destacats investigadors de l’Institut Nova Història, com són Jordi Bilbeny, Àlex Sendra, Albert Fortuny, Pep Comajuncosa, Ivan Giménez, Pere Alzina, Juanjo Albinyana, Paolo Pellegrino, Pep Mayolas i Manel Capdevila. A més, hi haurà actes públics, taules rodones, cinefòrum cada vespre i un concert la nit de dilluns.

El curs està organitzar per l’Institut Nova Història amb el suport de l’Ajuntament de Montblanc i el Museu Comarcal de la Conca de Barberà.

Programació
Dissabte 1 d’agost
De les 10 a les 12 del matí: rebuda, inscripcions i acreditacions.

A les 12 del migdia: presentació de la Universitat, a càrrec de Josep Andreu, alcalde de Montblanc, Albert Codinas, president de l’Institut Nova Història, i Dolors Marín, codirectora de la primera Universitat Nova Història.

A la 1 del migdia: conferència inaugural “Recerca, experiència i rigor: el cas de les primeres poblacions de la Baixa Califòrnia”, a càrrec de Ramon Vinyes.

A les 2 del migdia: dinar.

A dos quarts de 5 de la tarda: “Com s’ha falsificat la història de Catalunya. 1. La descoberta catalana d’Amèrica”, a càrrec de Jordi Bilbeny.

A dos quarts de 7 de la tarda: “El Siglo de Oro castellà va ser escrit en català”, a càrrec d’Àlex Sendra.

A dos quarts de 9 del vespre: sopar.

A les 10 de la nit: documental “L’apropiació del Descobriment d’Amèrica: una conspiració d’Estat?”, dirigit per David Grau i produït per Pilar Montoliu.

Diumenge 2 d’agost
A dos quarts de 10 del matí: “La preparació i sortida del primer viatge de Colom al port de Pals”, a càrrec d’Albert Fortuny.

A dos quarts de 12 del matí: “La llengua catalana i els errors lingüístics de Cervantes”, a càrrec de Pep Comajuncosa.

A les 2 del migdia: dinar.

A dos quarts de 5 de la tarda: “La Corona d’Aragó i els reis de la Tarraconense”, a càrrec d’Ivan Giménez.

A dos quarts de 7 de la tarda: “La influència de la llengua catalana en els noms d’ocell maltesos”, a càrrec de Pere Alzina.

A dos quarts de 9 del vespre: sopar.

A dos quarts de 10 del vespre: presentació del llibre “La Sardana i la Religió de les Bruixes”, a càrrec del seu autor, Jordi Bilbeny.

A les 10 de la nit: documental “Enigma Cervantes”, dirigit per David Grau i produït per Pilar Montoliu.

Dilluns 3 d’agost
A dos quarts de 10 del matí: “Els valencians en la descoberta i conquesta catalana d’Amèrica”, a càrrec de Joanjo Albinyana.

A dos quarts de 12 del matí: “El Sant Sopar de Leonardo i l’assassinat d’en Giangaleazzo Sforza”, a càrrec de Paolo Pellegrino.

A les 2 del migdia: dinar.

A les 4 de la tarda: presentació del manifest “Recuperem el nom de l’Arxiu Reial de Barcelona”, a càrrec de Francesc Magrinyà.

A dos quarts de 5 de la tarda: “Teresa d’Àvila i Teresa de Cardona: a la recerca de Santa Teresa de Jesús”, a càrrec de Pep Mayolas.

A dos quarts de 7 de la tarda: “La ciència nàutica catalana i la descoberta del món”, a càrrec de Manel Capdevila.

A dos quarts de 9 del vespre: sopar.

A dos quarts de 10 del vespre: presentació del llibre “Erasme i la construcció catalana d’Espanya”, a càrrec del seu autor, Pep Mayolas.

A les 10 de la nit: documental “Desmuntant Leonardo”, de Dani de la Orden i Marc Pujolar, produït per Pilar Montoliu.

A les 12 de la nit: concert de música medieval, a càrrec del grup Alegransa.

Dimarts 4 d’agost
A dos quarts de 10 del matí: “La bandera catalana en la descoberta d’Amèrica i del món”, a càrrec d’Enric Guillot.

A dos quarts de 12 del matí: “Com s’ha falsificat la història de Catalunya. 2. Les lletres, les arts, les ciències”, a càrrec de Jordi Bilbeny.

A les 2 del migdia: dinar.

A dos quarts de 5 de la tarda: taula rodona “Història, ètica i futur”.

A dos quarts de 7 de la tarda: cloenda.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp