Montblanc augmenta en un any, un 26% el seu índex de reciclatge

El 52,10% del 2021 s’ha convertit en un 78,14% pel que fa a la recollida selectiva

La recollida selectiva de residus ha crescut un 26,04% en un any a Montblanc. En el marc de la campanya “Si t’agrada viure aquí, recicla”, impulsada pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà, s’han fet públiques les dades de recollida de residus de Montblanc i de les pedanies de La Guàrdia dels Prats, Lilla, Prenafeta, Rojals i el Pinetell.

El Consell, juntament amb els 22 Ajuntaments de tota la comarca, va dissenyar un model de recollida de residus adaptat a la realitat de cada territori basat en dos sistemes diferenciats: la recollida en contenidors tancats d’orgànica i resta en els nuclis més petits, i la recollida porta a porta en els nuclis més grans.

L’objectiu comú era millorar els resultats de recollida selectiva i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta fita, com es pot comprovar amb les dades obtingudes en un any, s’ha assolit amb èxit.

Els beneficis del canvi del sistema de recollida

El sistema de recollida amb contenidors al carrer no permet superar el 40% de recollida selectiva, tot i que el 85% dels residus que generem es poden reciclar, si es separen correctament. El sistema amb contenidors, per tant,  té un sostre i, a més, no  garanteix una bona qualitat de la recollida.

Els nous sistemes de recollida: el porta a porta i els contenidors tancats.

Els montblanquins i montblanquines coneixem molt bé com és el sistema del porta a porta. Es tracta d’un sistema de recollida de residus que consisteix en deixar els residus ben separats a la porta de casa seguint un calendari determinat. Els residus es treuen amb uns cubells amb xip; aquest permet saber qui hi participa i que es puguin fer accions de seguiment per tal de millorar els resultats de recollida selectiva.

A La Guàrdia, Lilla, Prenafeta, Rojals i El Pinetell: contenidors tancats

Per altra banda, el sistema dels contenidors tancats de resta i orgànica es poden obrir amb l’aplicació mòbil Civiwaste o amb una targeta. Amb aquest sistema també es pot saber qui fa ús dels contenidors i fer-ne un seguiment amb l’objectiu de millorar la participació ciutadana, així com els resultats de recollida selectiva.

On va a parar cada residu?

La fracció orgànica va a la planta de compostatge del Centre Comarcal de Tractament de Residus Municipals, a l’Espluga de Francolí; els envasos, a una planta de Constantí, on els separen per materials per poder-los reciclar; el paper i el cartró es porta al Centre de Gestió Mediambiental de Valls; el vidre, a una planta de Montblanc, i la resta, que és el que no es pot reciclar, al dipòsit controlat del Centre Comarcal de Tractament de Residus Municipals, a l’Espluga de Francolí.

Per a més informació:

https://www.sitagradaviureaquirecicla.cat/wordpress/

Si t'agrada viure aquí, recicla
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook