Ràdio Montblanc

Montblanc canviarà el nom del passatge Batlle Jesús Hernández

Va ser alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera i també durant el franquisme

El ple de l’Ajuntament de Montblanc del passat dimecres 7 de març va aprovar, per unanimitat, canviar el nom del passatge batlle Jesús Hernández, un carrer situat a tocar del Pintor Potau.

Jesús Hernández Martín va ser alcalde de Montblanc, primer durant la dictadura de Primo de Rivera, del 1925 al 1930, i després durant el franquisme, l’any 1939. La moció per canviar el nom la va presentar la CUP, que tot i votar a favor del text final, el seu objectiu era més ambiciós. A banda de canviar el nom, proposaven posar-li carrer de Neus Català. “Ho presentàvem ara, just abans del 8 de març, perquè el nom que proposàvem era el d’una dona lluitadora, i també demanàvem instal·lar un monument en honor seu i de totes les dones lluitadores”, explicava la portaveu de la CUP, Laura Aluja.

Des de la CUP consideren que la història de Neus Català mereix tenir un carrer, no només a Montblanc, sinó a molts municipis de Catalunya. Els cupaires també van criticar que “a Montblanc només hi ha 4 carrers amb nom de dona, sinó comptem els que porten nom d’una santa o una verge. I dels quatre, tres són noms de reines o princeses, i només una dona té un carrer per la seva professió”, expliquen.

L’alcalde, Josep Andreu, va assegurar que “per posar un altre nom abans necessitem l’informe de l’arxiver municipal”. D’altra banda, tot i aprovar la moció, Andreu va defensar que en el seu moment, l’any 1995, l’alcalde Andreu Mayayo proposés posar el nom d’un alcalde franquista a un carrer. “Mayayo ho va argumentar explicant l’actitud en contra dels afusellaments, denúncies i empresonaments en aquella època que va tenir Jesús Hernández tot i ser un alcalde del règim. Tot i la seva condició d’alcalde no reeixit, va tenir una actitud valenta”, explica.

Andreu, d’altra banda, va fer una defensa del nomenclàtor dels carrers de Montblanc, assegurant que “Montblanc va ser el primer municipi de Catalunya en catalanitzar els noms dels seus carrers, i això s’ha de recordar”.

La moció aprovada per unanimitat també recull que s’encarregarà un estudi del nomenclàtor de la via púbica i dels equipaments públics, que permeti detectar els noms menys adients, així com proposar la nova denominació d’aquestes vies públiques i equipaments per tal d’adequar-les a la Llei de Memòria Històrica, establint com a criteri de preferència el de personatges femenins com a norma d’igualtat de gènere.

En els propers mesos es portarà al plenari el nom que ha de substituir el de batlle Jesús Hernández que actualment ocupa aquest passatge.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp