Montblanc es va unir al toc de campanes manual, dissabte

Dimecres, 30 de novembre, la UNESCO va declarar el toc de campanes manual Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

El toc de campanes manual és una tradició que, a la Conca de Barberà, encara es manté viva en alguns municipis. I, per tal de celebrar la declaració que la UNESCO va fer la setmana passada, els campaners de la comarca van fer un toc manual de campanes, a les 12 del migdia de dissabte, 3 de desembre.

Concretament, s’hi van sumar els campanars de Montblanc, l’Espluga de Francolí, Lilla, Solivella, Savallà del Comptat, Vallespinosa i Pira. En aquests municipis encara es manté la tradició de tocar la campana manualment els dies de festa.

A banda d’aquests municipis de la comarca, de la província de Tarragona també s’hi van sumar: l’Arboç, Banyeres del Penedès, la Fatarella, Tarragona i Valls.

I a la resta de Catalunya i Andorra s’hi van sumar els següents pobles i municipis: Albesa, Algerri, Bagà, les Borges Blanques, Castellà de n’Hug, Castellterçol, Encamp (Andorra), Sant Feliu de Pallerols, Figueres, Fornells de la Selva, la Basílica de Sant Feliu de Girona, Joanetes, Olot, Os de Balaguer, Santa Maria de Sants (BCN), Vilac (Val d’Aran), Viladecans i la Seu Vella de Lleida (fet de forma automàtica).

La tradició del repic de campanes s’ha mantingut al llarg dels segles com un llenguatge universal i una part de la identitat col·lectiva dels pobles. Des de 2019, el toc manual havia estat declarat com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a nivell estatal. Amb aquesta declaració, s’afegeix a la llista de 530 tradicions que han rebut aquest reconeixement arreu del món.

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook