Cedida

Montblanc fa el primer pas per implantar la recollida selectiva porta a porta

Per la Setmana Medieval, les tavernes que facin una bona recollida tindran una bonificació del 40% en l'ocupació de via pública

Montblanc serà el primer municipi de la Conca de Barberà en començar a implantar, de manera progressiva, la recollida selectiva amb el sistema porta a porta. Es tracta d’un sistema que ja funciona a molts municipis de Catalunya i que ha servit, en molts casos, per superar el 50% de recollida selectiva que de mitjana registra Catalunya.

La Unió Europea exigeix arribar al 70% de la recollida selectiva, i des de la Conca de Barberà ja fa temps que s’està plantejant el porta a porta com una de les solucions més viables per millorar aquesta xifra.

Des del primer moment, l’Ajuntament de Montblanc ha volgut encapçalar la proposta, i donar exemple a la resta de municipis, i la primera prova es farà durant la Setmana Medieval d’enguany. El ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat aquest dimecres el canvi de l’ordenança fiscal que té a veure amb l’ocupació de via públic per instal·lar tavernes durant la festa.

Aquesta ordenança recull que aquelles entitats sense ànim de lucre que vulguin muntar una taverna, tindran una bonificació del 40% en la taxa d’ocupació de via pública, sempre que abans un informe del Consell Comarcal ho avali, recollint les bones pràctiques d’aquesta taverna en matèria de recollida selectiva. Per fer-ho, es repartiran cubells individuals per cada establiment per poder fer de manera correcta la recollida. “Una empresa especialitzada s’encarregarà de fer el seguiment. Si alguna taverna no ho fa bé, primer se l’informarà, i si reitera la mala pràctica, no s’aplicarà la bonificació”, va explicar durant el ple el regidor de medi ambient, Joan Casellas.

Així, aquelles tavernes que facin correctament la recollida selectiva, se’ls aplicarà una bonificació del 40%. Pel que fa als bars i restaurants que també ocupen la via públic per ampliar el seu negoci durant la Setmana Medieval, se’ls aplicarà una bonificació del 10% si fan bé la recollida selectiva.

S’ha escollit la Setmana Medieval per fer aquesta prova, perquè és un dels moments de l’any en que més augmenta la recollida de brossa, fins a 20 tones més respecte a la resta de l’any.

Aquest, però, és només un primer pas. “Des del Consell ens han proposat fer una prova pilot del porta a porta a les cases del centre històric a partir del setembre, i des de l’Ajuntament ho veiem bé”, explicava Casellas.

La proposta va rebre la unanimitat de totes les forces polítiques, que creuen que és una bona mesura per augmentar l’índex de recollida selectiva i evitar que s’encareixi encara més el rebut de les escombraries per als ciutadans.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp