Cedides

Montblanc lliura els premis Capital de la Sardana i Balaguer agafarà el relleu el 2021

El Teatre del Casal Montblanquí va acollir dissabte a la tarda un acte en el qual també es va presentar la Guia Sardanista 2019

Centenars de persones vingudes d’arreu van assistit dissabte a la tarda a la presentació de la Guia Sardanista 2019 i al lliurament dels premis Capital de la Sardana d’enguany amb una gran gala celebrada al Teatre del Casal Montblanquí, acompanyats per la música de la cobla Tres Vents.

Durant l’acte, es va donar a conèixer una nova capitalitat, la del 2021, que serà per la ciutat de Balaguer. El seu alcalde, Joan Ignasi Vidal, va enviar un missatge de suport als presos polítics i als exiliats, que tenien reservada tota la primera fila del teatre. A més, va dir que estava convençut que el 2021 tots els presos i exiliats catalans ja hauran tornat a casa. La capitalitat és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya.
 
Les poblacions Capital de la Sardana precedents a la capitalitat enguany de Montblanc han estat Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015), Mollerussa (2016) i Figueres (2017). Sant Feliu de Guíxols ho serà el 2020. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat, ha destacat la importància de l’acte d’aquest dissabte.
 
La capitalitat de la sardana de Montblanc finalitzarà el març del 2019, quan Perpinyà en prendrà el relleu. La ciutat nord-catalana va presentar dissabte a Montblanc el vídeo promocional, i la seva tinent d’alcalde, Danielle Pagès, va assegurar que «La sardana són les seves arrels. A més, les institucions de la Catalunya Nord i Andorra s’han sumat a la Generalitat de Catalunya en la candidatura de sardana com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, va anunciar dissabte el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado.

Pel que fa a la Guia Sardanista, aquesta arriba a la 18a edició i està editada per la Confederació Sardanista de Catalunya, amb una tirada de 15.000 exemplars. S’hi recull la informació més rellevant del món sardanista, com ara els 160 aplecs de sardanes, 5 més que l’any passat, que es celebraran a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord el 2019. També es constata un creixement en el nombre de concursos de colles de sardana esportiva, i se’n celebraran 55; així com 4 concursos individuals de sardanes revesses. La Guia Sardanista també inclou un llistat ordenat per territoris amb altres actes d’interès com ballades, concerts, diades del soci o informació sobre les 50 cobles en actiu. Malgrat tot, s’hi recull només una petita part dels més de 3.000 esdeveniments sardanistes que se celebren cada any, i que es poden consultar a l’agenda de www.portalsardanista.cat.

En aquest acte de dissabte també es van lliurar els Premis Capital de la Sardana. Es tracta d’un reconeixement a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional.

La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los-hi després de recopilar, proposar i analitzar les candidatures presentades. Enguany ja se’n va lliurar la Medalla al Mèrit Sardanista al conseller de Cultura Lluís Puig, a Brussel·les el passat 1 d’octubre. La resta de medalles s’han lliurat aquesta tarda i les guanyadores són la musicòloga Anna Costal (Mèrit Musical) i Rosa Llorach (Mèrit de la Dansa).

Pel que fa als premis a la Dedicació s’ha premiat a Dante Miravet, Antoni Nadal, Francesc Fonalledas, Neus Fortuny i Martí Corominas. Els reconeixements a la Continuïtat són pels aplecs de Manlleu, Cornellà, Palamós i les Roquetes. En l’apartat de Mitjans de Comunicació es reconeixen al Club Excursionista i l’Agrupació Amics de la Sardana de Tiana pel documental «Aires al Cim»;  a Queralt Pedemonte i Marc Vilalta pel documental «90 anys d’aplec a Calella»,  i a René Zamudio pel curt «Bull blanc 345». En la categoria de Divulgació Musical s’ha premiat a la cobla Ciutat de Girona i a l’Esbart Català de Dansaires. El reconeixement a la Promoció i Difusió és per la representació de la Comissió Europea a Barcelona, i pels Sardanistes Franquesins. Enguany, com a Iniciativa Renovadora es reconeix la tasca del Grup GASP.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp