Ràdio Montblanc

Montblanc reivindica el llegat de Poblet i Teixidó l’any del centenari de la seva mort

L'Arxiu de la Conca celebra aquest dissabte un simposi per recordar la seva obra i el seu llegat

Montblanc recordarà, amb un simposi aquest proper dissabte 27 d’octubre, la figura de Joan Poblet i Teixidó, just l’any que es compleix el centenari de la seva mort.

Advocat, historiador i escriptor, Poblet i Teixidó va ser una de les grans figures dels primers anys del segle XX a Montblanc. Va promoure diverses publicacions escrites, com el setmanari Conca de Barbarà o la Gazeta de la Conca, a més de col·laborar amb desenes de publicacions.

Però sobretot va ser un gran defensor de l’associacionisme agrari a la Conca de Barberà. Creia que l’agricultura només podria progressar fugint dels individualismes, per superar així els estralls que va provocar la fil·loxera a la comarca. El director de l’Arxiu Històric de la Conca de Barberà, Josep Maria Porta, destaca que “va treballar al llarg de tota la seva vida per l’associacionisme de la pagesia, creia que era l’única manera de superar la crisi de la fil·loxera”.

Aquest simposi, que se celebra en el marc dels actes dels 35 anys de l’Arxiu Comarcal de la Conca, ha de servir per posar en valor la seva figura i el seu llegat, potser un dels més oblidats de la història recent de la vila. “Potser els més coneguts són en Conangla i Fontanilles o en Josep Poblet i Guarro, i en canvi ell és el gran oblidat, tot i que segurament va ser molt més important que aquests altres, a nivell associatiu i de concepció de la societat”, destaca Porta.

La jornada arriba tot just uns dies després de que el passat 20 d’octubre es complissin 100 anys de la seva mort. El simposi tindrà lloc aquest dissabte a partir de 2/4 de 10 del matí a l’antic hospital de Santa Magdalena. Durant el matí es faran diverses conferències sobre la seva vida i la seva obra.

L’acte acabarà al migdia, amb la descoberta d’una placa commemorativa a la casa on va morir, al carrer Joan Poblet i Teixidó, que porta el seu nom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp