Jordina Moix

Montblanc tanca la capitalitat de la sardana amb un emotiu espectacle

Santa Maria va acollir Introit, de la companyia Factoria Bram amb la música de Roger Mas

Montblanc va posar punt i final aquest dissabte a la capitalitat de la sardana 2018. L’església de Santa Maria va acollir l’espectacle que tancava un any intens amb la sardana com a protagonista.

Introit, que es va poder veure sobre un escenari de 360 graus situat al mig de l’església, va fusionar la veu de Roger Mas i l’orgue amb el diàleg d’una parella que representava un debat quotidià sobre la vigència de la sardana i els sentiments que desperta. El punt de partida és la discussió d’aquesta parella, interpretats per Jordi Cartañà i Dàlia Uson, sobre la declaració de la sardana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Ell és un Dj d’èxit internacional que no concep la sardana com quelcom contemporani, mentre que ella ho defensa.

El diàleg es va combinar amb la música en directe de Roger Mas, Xavier Guitó, Maria Antònia Pujol i Arcadi Marcet. Finalment, el Dj s’acaba convencent i realitza un versió electrònica de la sardana de Montblanc realitzada pel tarragoní Alfred Abad. L’espectacle es va acabar amb la interpretació de la Santa Espina per part de Roger Mas i la ballada de la sardana al voltant de l’escenari.

El president del grup sardanista de Montblanc, Ramon Requesens, va voler agrair durant els parlaments “a tota la gent que ha fet poble, creiem que hem fet una cosa important per la sardana i per la nostra cultura”.

El president de la confederació sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado,ha destacat que “si he de fer una avaluació diria que ha estat cum laude, perquè Montblanc ha viscut durant tot l’any el que realment és el sentit de la capitalitat de la sardana”. Assegurava també que “no s’ha de veure la cloenda com un punt i final, ha de ser un punt i seguit, Montblanc sempre serà la capital de la sardana 2018”.

La directora general de cultura popular de la Generalitat, Maria Àngels Blasco, destacava que “el Patrimoni Immaterial no té cap propietari, és de tots, de la gent. I el futur de la sardana no seria possible sense gent com vosaltres”. L’alcalde, Josep Andreu, va tancar els parlaments, destacant que “ha estat un any ple d’èxits, Montblanc s’ha impregnat de la sardana”.

Perpinyà agafarà el relleu la setmana vinent com a Capital de la Sardana 2019. Una delegació montblanquina participarà a l’acte de la setmana vinent per fer el traspàs de la bandera de la capitalitat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp