Cedida

Montblanc tancarà les fires de tardor amb Safrània del 4 al 6 de novembre

S'han programat una cinquantena d'activitats, entre els quals destaquen les demostracions de cuina en directe

Montblanc tancarà el cicle d’esdeveniments de tardor amb la celebració de la novena edició de Safrània, la Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, que tindrà lloc del 4 a 6 de novembre. La fira arriba enguany amb diverses novetats i amb una programació molt variada.

L’antic convent de Sant Francesc de Montblanc, l’església i el claustre tornaran a ser l’epicentre de la fira. A Safrània 2016 s’han programat una cinquantena d’activitats vinculades a la gastronomia, el vermut, els vins i els caves. Seixanta-set productors i restaurants de la Conca de Barberà (vint més que l’any passat) i de més enllà aprofitaran el gran aparador que suposa aquesta fira ja consolidada en el calendari del Camp de Tarragona.

Els visitants trobaran una novetat evident en la distribució de l’espai de l’antiga església de Sant Francesc on els expositors estaran ubicats en la zona perimetral i s’allibera la part central. A més, el presentador s’estrena. Josep Ardila, periodista montblanquí director de Ràdio Montblanc, substitueix en aquesta tasca Albert Roig.

Enguany s’estrena una col·laboració amb l’associació La Conca 5.1 que ha proposat dues activitats per al dissabte dia 5 de novembre. Una vermutada popular, musical i solidària, amb la participació de quatre productors, la participació de La Conca amb els Refugiats, i l’actuació del cantautor Cesk Freixas.

També el dissabte, Safrània tindrà la visita del Lluc Calls, jove participant del concurs televisiu Master Chef Junior. Farà dues intervencions a l’espai de la cuina central. L’assistiran uns ajudants de cuina que es triaran després que aquests presentin vídeos a la pàgina de Facebook de Montblanc Medieval, on apareguin cuinant.

El marc de Safrània permet fer presentacions de productes i xerrades pràctiques que resulten molt útils per al públic assistent aficionat a la cuina. Entre la cuina central i la sala de tast tindran protagonisme un variat ventall de productes de proximitat. Enguany es va declarar Any Internacional del Llegum per la FAO i és per aquest motiu que es parlarà del cigronet de l’Alta Anoia, i hi haurà ponències sobre agricultura ecològica i els llegums arreu del món.

Com cada any, diversos cuiners de la comarca i de més enllà tindran protagonisme a la cuina central i explicaran com en els seus restaurants utilitzen productes de proximitat, entre els quals el safrà. Destaca la presència de Vicent Guimerà de l’Antic Molí d’Ulldecona, escollit recentment millor Cuiner de l’Any.

El safrà tornarà a tenir protagonisme. Més enllà del nom de la fira, s’han programat tallers per anar a collir flor de safrà en un hort i continuar amb el procés de desbrinat a la fira. Es fa en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt. A l’agost va tenir lloc una plantada conjunta i ara es realitzarà aquesta activitat. A la fira es parlarà de Som terra de safrà, que se celebrarà a la capital de la Baixa Segarra el dissabte dia 12 de novembre.

L’edició de 2016 s’ha volgut tancar amb una activitat d’allò més singular que arriba de la mà de l’Associació Bocafoscant d’El Pinetell. Amb la voluntat de combinar vi i música amb astronomia, es presenta la proposta Glosa, vi i estrelles que ha despertat molt interès i bones crítiques allà on s’ha realitzat.

Aquestes activitats es poden consultar a www.montblancmedieval.cat i cada dia s’expliquen a través dels canals de l’Oficina de Turisme de Montblanc a les xarxes.
A un preu de 6€ es podran adquirir tiquets que donaran dret a cinc degustacions gastronòmiques, de vins i caves o licors, segons decideixi el visitant. Al preu d’1€ es podran adquirir copes a la taula d’informació, on també es podran adquirir els tiquets dels tallers de tast que tenen preus diversos segons l’activitat.

L’horari de Safrània serà idèntic al de l’any passat. Els matins de dissabte i diumenge d’11 del matí a 3 de la tarda, i la sessió de tarda començarà els dos dies a 2/4 de 6. El dissabte es tancarà a 2/4 de 10 i el diumenge a les 9.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp