Montblanc tornarà a ser escenari del Festival Jordi Savall que enguany es dedica a la vida

Tindrà lloc del 28 de juliol al 15 d'agost i passarà també pels monestirs de Poblet i Santes Creus

La tercera edició del Festival Jordi Savall tornarà a Montblanc. La capital de la Conca de Barberà acollirà l’estrena del festival, que arrencarà el 28 de juliol i s’allagarà fins al 15 d’agost. Es farà a Montblanc, però també als monestirs de Poblet i Santes Creus. La tercera edició està dedicada “A la vida”, amb una gran diversitat de concerts inspirats en la llibertat, la natura i en la figura de la dona.

Montblanc serà per segon any consecutiu el primer escenari del Festival Jordi Savall. S’hi abordarà la temàtica de la recuperació de la memòria com a reducte de resistència amb dos concerts a l’antiga església de Sant Francesc.

El primer concert, el 28 de juliol, estarà interpretat pel conjunt Hespèrion i Jordi Savall i porta per títol Diàlegs de la memòria i de l’esperit. Es tracta d’un programa elaborat amb músiques medievals jueves i musulmanes que comparteixen les tradicions del Mediterrani.

El segon concert, el 30 de juliol, ens permetrà transitar per la música històrica del nostre país, des de la Revolta dels Segadors el 1640, fins a la caiguda de Barcelona i els Decrets de Nova Planta del 1717. Per això s’ha titulat Catalunya comtat gran: temps de batalles, cants de gesta i planys. Per a aquesta ocasió, podrem tornar a sentir el conjunt instrumental Hespèrion XXI juntament amb la Capella Reial de Catalunya amb interpretació i direcció de Jordi Savall.

El Reial Monestir de Poblet tornarà a formar part del Festival Jordi Savall amb un concert que tindrà lloc el dia 29 de juliol en el que es presenta una proposta intimista i meditativa amb el concert Camins de l’ànima a càrrec de la Jove Capella Reial de Catalunya, sota la direcció de Lluís Vilamajó. En aquest concert, ens endinsarem en les obres vocals de compositors com Johann Sebastian Bach, Heinrich Schütz, Joseph Rheinberger, juntament amb la compositora contemporània Patricia Van Ness.

La dona, protagonista dels concerts a Santes Creus

El Reial Monestir de Santes Creus acollirà un dels concerts més significatius l’11 d’agost, el que porta per títol Músiques per la vida i la llibertat. Es tracta d’un homenatge a les dones que estan perseguides per la seva condició femenina en països com l’Afganistan, l’Iran, Palestina o Síria. Per això, estarà interpretat per cantants d’aquests països: Jasmin Behnawa (Afganistan), Nazanin Saveh (Iran), Nai Barghouti (Palestina) i Waed Bpuhassoun (Síria) acompanyades pel conjunt Orpheus 21 i sota la direcció de Jordi Savall.

El Mestre Savall oferirà també diversos concerts dedicats a la figura femenina, en aquest cas en les representacions de musa i de mare, a través dels concerts Les llàgrimes i el foc de les muses, el 12 d’agost, i dels Stabat Mater realitzats per diversos compositors europeus que interpretarà La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations el 14 d’agost.

L’obra de compositores també hi estarà present amb programes com L’Amante Segreto sobre músiques a l’entorn de la compositora Barbara Strozzi a càrrec del conjunt Hirundo Maris sota la direcció d’Arianna Savall i Peter U. Johansen, el 12 d’agost. I el jove conjunt The Ministers of Pastime oferiran el 13 d’agost Alma Fenice, un concert amb obres de les compositores Maddalena Casulana i Isabella Leonarda.

També hi haurà concerts dedicats a la natura. El darrer, que servirà per cloure el festival, tindrà lloc el 15 d’agost i porta per títol Cants sobre la natura i s’interpretaran obres vocals de Fèlix i Fanny Mendelssohn a càrrec de La Capella Reial de Catalunya dirigida per Jordi Savall.

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook